Депутати Івано-Франківської обласної ради просять Кабмін ініціювати перевірку Бурштинської ТЕС

Кримінал, Новини, Суспільство

Депутати Івано-Франківської обласної ради звернулися до Кабінету міністрів України щодо екологічної ситуації в області, зокрема просять перевірити Бурштинську ТЕС.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Звернення зачитав депутат Андрій Іваськів на засіданні 10 сесії обласної ради VIII демократичного скликання 12 листопада.

За його словами, проблема стосується насамперед Бурштинської, Галицької, Дубовецької, Більшівцівської, Рогатинської та Букачівської міських та селищних територіальних громад. Це — ті громади, які розташовані в радіусі 25 км від Бурштинської ТЕС.

“Органи місцевого самоврядування мають отримати дієвий і прозорий екологічний контроль. За інформацією Головного управління статистики в області, у 2020 році в повітря регіону потрапили 140 тис. тонн шкідливих речовин. Основним забруднювачем повітря залишається Бурштинська теплова електростанція, на яку припадає, 78,3% загальнообласних викидів. На жаль, екологічна ситуація в регіоні не стає кращою, скарги до органів місцевого самоврядування від жителів почастішали. Адміністрація Бурштинської ТЕС не реагує, а заходи зі зменшення викидів у повітря — малоефективні. Особливо це видно, коли взимку — чорний сніг, а влітку після дощу — все у сажі”, — йшлося у зверненні.

Що відомо: Бурштинська ТЕС — найбрудніша електростанція Європи. Дослідження аналітичного центру Ember

Крім того, депутати закликали перевірити Бурштинську ТЕС та зобов’язати підприємство звітувати про стан довкілля:

  • перевірити дотримання вимог природоохоронного та іншого законодавства Бурштинською ТЕС;
  • переглянути порядок сплати екологічного податку підприємством;
  • зобов’язати Бурштинську ТЕС щокварталу інформувати населення про стан повітря, водойм та ґрунтів.

Андрій Іваськів сказав, що екологічну інспекцію вперше пропустили на Бурштинську ТЕС влітку цього року.

“Але ті висновки, що є в департаменті екології облдержадміністрації, м’яко кажучи, не підлягають жодній критиці. Це — дурня”, — сказав Андрій Іваськів.

Зі слів депутата Романа Ткача, про стан екології на Івано-Франківщині докладно знає прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Чи не варто тоді написати конкретніше: “Шановний прем’єр-міністре, пане Шмигаль, вимагаємо від вас…”, і пішло по тексту. Потрібно — “жорстким язиком плаката”, — сказав Роман Ткач.

Звернення підтримав 61 депутат, восьмеро не голосували.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.