Майновий комплекс Франківського драмтеатру передадуть у державну власність

Новини, Суспільство

Майновий комплекс Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка передадуть у державну власність.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Таке рішення ухвалили на засіданні 10 сесії обласної ради VIII демократичного скликання 12 листопада.

Франківський драмтеатр має статус національного вже майже два роки. Протягом цього часу облдержадміністрація зверталася до Мінкульту, щоб отримати субвенцію на збільшення заробітної плати акторам драмтеатру, розповів начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак.

“9 листопада цього року в кінці робочого дня надійшов лист за підписом першого заступника міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва щодо підтримки питання. Міністерство культури та інформполітики готове взятися до цієї справи. З Мінкульту надіслали лист голові обласної адміністрації Світлані Онищук, щоб розглянути питання щодо передачі цілісного майнового комплексу з комунальної форми власності до державної”, — сказав Володимир Федорак.

За його словами, цього року на утримання Франківського драмтеатру з обласного бюджету витратили 24,5 млн грн. А якщо театром володітиме держава, то усі витрати фінансуватимуться з держбюджету.

Голова обласної ради Олександр Сич каже, якщо питання передачі майна Франківського драмтеатру відкласти на наступну сесію, є ймовірність, що гроші у держбюджеті будуть закладені на інші потреби.

“Розглядаємо це питання сьогодні дещо у нагальному порядку. Сподіваюся, що це буде для блага нашого театру. Реконструкція театру потребує значного фінансування — потрібно понад 100 млн грн. На жаль, таких грошей в обласному бюджеті немає. Ми час від часу щось даємо, намагаємося допомогти, але радикально вплинути на ситуацію не можемо”, — розповів Олександр Сич.

За словами генерального директора Ростислава Держипільського, у приміщенні потрібно відремонтувати дах, оновити старе звукове обладнання, освітлення та механізми сцени. Також, каже Держипільський, зарплата акторів не відповідає статусу національного театру. З його слів, платити працівникам потрібно вдвічі або й втричі більше. Зараз колектив Франківського драмтеатру складається зі 174 людей, з них — 45 акторів.

“Щоб отримувати більші зарплати, потрібно, щоб нас внесли в постанову Кабінету Міністрів, де йдеться про застосування додаткового коефіцієнта оплати праці колективів, яким надали статус національного. В цьому випадку це — другий крок, важливий насправді, щоб ми перейшли з комунальної власності у державну. Хотілося б, щоб фінансувалися так, як фінансуються інші театри, які мають статус національного”, — сказав Ростислав Держипільський.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.