«Десятки людей померли б». Лікарня Франківська 6 годин була без кисню (фото)

Здоров'я, Новини, Суспільство

В Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні хворі на COVID-19 шість годин не отримували кисню з балонів.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

Усе через те, що зранку 10 листопада у бочці закінчився рідкий кисень, повідомив заступник директора медзакладу Володимир Вовчук.

У день, коли лікарня чергує, медики приймають до 40 пацієнтів. 2/3 цих хворих потребують кисню, розповідає Володимир Вовчук. Станом на 15:00 10 листопада у лікарню госпіталізували 15 людей з COVID-19 чи підозрою на недугу. Всього у медзакладі перебувають 146 пацієнтів, які потребують кисневої терапії.

“Сьогодні о 7:10 закінчився рідкий кисень, о 7:40 почав падати тиск у системі та від’єдналися апарати. Ми працюємо на кисневих балонах, позвозили, скільки можна було, позичали. 20 хв тому приїхала машина з киснем і привезла 2 тонни. Треба годину, що вивантажити”, — розповідає Володимир Вовчук.

За його словами, такої ситуації у медичному закладі ще не було.

"На вечір півтора десятка людей померли б". Центральна лікарня Франківська 6 годин була без кисню

Такої ситуації із захворюваністю у медзакладі ще не було

“Всі апарати почали пищати, тиску було недостатньо, щоб тримати їх в робочому стані. Пацієнтам важко, вони задихаються. Ми дивимося на годинник і рахуємо хвилини. На одну добу в нас розхід — понад 2 тонни, а коли наступний раз привезуть кисень — невідомо, — каже Вовчук. — Якби зараз не приїхала машина, то на вечір півтора десятка людей точно б померли. Ті, що на апаратах, — однозначно”.

Кисень для пацієнтів центральної міської клінічної лікарні в Івано-Франківську привозять з “Карпатнафтохіму”. Щодня на підприємстві виробляють 14 тонн кисню, розповів начальник цеху розділення повітря товариства Михайло Кизимишин.

"На вечір півтора десятка людей померли б". Центральна лікарня Франківська 6 годин була без кисню

Кисень для медичних закладів області постачають з ТОВ “Карпатнафтохім”

“Як відбувається процес виробництва медичного кисню? Атмосферне повітря забирається в установку компресора та спускається. Потім поступово воно охолоджується і доводиться до зрідженого стану. І з рідкого стану вже під час ректифікації виділяється окремо кисень, окремо — азот, окремо — аргон”, — розповів Михайло Кизимишин.

"На вечір півтора десятка людей померли б". Центральна лікарня Франківська 6 годин була без кисню

Понад 90% медичного кисню з “Карпатнафтохіму” витрачають на потреби лікарень Франківщини

Понад 90% медичного кисню з “Карпатнафтохіму” витрачають на потреби медзакладів, де лікують хворих на COVID-19, решта експортують в інші області. Голова обласної державної адміністрації Світлана Онищук розповіла, що впродовж доби лікарні на Івано-Франківщині використовують 25 тонн кисню.

“У нашій області є 2 803 ліжка, доступ до кисню мають 96,2% ліжок. Станом на сьогодні на стаціонарному лікуванні в наших медичних закладах перебувають 2 150 пацієнтів, з них — 145 у реанімаціях, а 40 — під’єднані до апаратів ШВЛ. 75% хворих, які лікуються в наших лікарнях, потребують кисню”, — сказала Світлана Онищук.

Загалом медзаклади області завантажені хворими на 76,7%, каже директор обласного департаменту охорони здоров’я Ігор Дмитренко. 75% пацієнтів перебувають на кисневій терапії.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.