На Прикарпатті у 77% шкіл знайшли порушення у їдальнях

Здоров'я, Новини, Суспільство

Спеціалісти головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з початку року провели 328 перевірок санітарного законодавства у закладах освіти.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Репортер.

Порушення зафіксували у 255 перевірених закладах, що склало 77%. Видали 255 приписів про усунення порушень.

Зокрема, з 1077 зразків продуктів, які відібрали у закладах освіти, 18 не відповідали вимогам. Крім того спеціалісти дослідили 385 проб питної води за мікробіологічними показниками та 343 – за санітарно-хімічними показниками. З них 32 проби були забрудненими, а 26 не відповідали санітарно-хімічним показникам.

Спеціалісти Держпродспоживслужби з початку 2021 року проаналізували 1191 шкільне перспективне меню,  з яких погодили 1117.  Всього 74 меню повернули на доопрацювання через порушення. Вони включали заборонені продукти, не дотримувалися чергування страв, не мали технічних карток.  По кожному меню надано рекомендації щодо усунення виявлених порушень.

Практично кожний заклад загальної середньої освіти впровадив в меню страви зі збірника Євгена Клопотенка. Як інформують в управлінні, улюбленими стравами дітей є курячі нагетси, рис «Паелья», чахохбілі з куркою, мак енд чіз, полента, салат з морквою та сиром.

Також у Держпродспоживслужбі перевірили шкільні буфети. У чотирьох знайшли порушення: продавали кондитерські вироби, вироби, які містять консерванти, напої з цукром, сирні кисломолочні продукти.

Як інформують в управлінні, середня вартість харчування учнів пільгових категорій за рахунок бюджетних коштів становить від 18 до 35 грн на день. Проте, цих коштів недостатньо для виконання норм харчування згідно Постанови КМУ №305.

Будьте здорові друзі та не забудьте підписатися на YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.