Опалювальний сезон у Франківську: вкрадені лічильники, несправні котельні, 44 будинки без тепла (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

В Івано-Франківську від початку опалювального сезону, що стартував 18 жовтня, у 44 будинках немає тепла.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Крім того, із деяких багатоповерхівок міста викрали лічильники обліку теплової енергії. Через це, міський голова назвав цьогорічний опалювальний сезон “найгіршим за десятки років”.

Про те, як живуть люди, які натрапили на труднощі під час опалювального сезону, і хто винен у тому, що в Івано-Франківську виникли проблеми з теплопостачанням — читайте у матеріалі.

У будинку на вулиці Сорохтея, 41 опалювальний сезон досі не розпочався, каже мешканка Мар’яна Кедик. Жінка — на інвалідному візку. Вона розповідає, що вдома дуже холодно. За словами Мар’яни Кедик, через те, що немає опалення, у її квартирі з’явилася пліснява.

“Оскільки я веду малоактивний спосіб життя, я простуджуюся вдома. Доводиться виходити на вулицю, аби трошки погрітися на сонці. Стіни та стеля покрилися грибком у двох кімнатах — вже нічого не допомагає. Сирість, і ми цим дихаємо”, — каже Мар’яна Кедик.

Ще одна мешканка будинку Наталія Якимів каже, що тепло у цьому опалювальному сезоні в її квартирі ще не вмикали.

“Живу тут вже понад 36 років. Ситуація — критична, такого ще в нас не було. Сьогодні ми телефонували: сказав нам чи то головний інженер, чи хто: “Хочете “кляніть” мене, хочете сваріться зі мною, робіть, що хочете, дзвоніть куди хочете – я не можу нічого зробити”. Багато постачальників каже: “Нас перекидають з однієї котельні на іншу, і ми не можемо нічого зробити”. Ми чекаємо якогось рішення від “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, а платити доведеться, бо квитанції приходять справно”, — розповідає Наталія Якимів.

Опалювальний сезон у Франківську: вкрадені лічильники, несправні котельні, 44 будинки без тепла

Досі немає опалення і в будинку на вулиці Республіканська, 3. Мешканці сотні квартир гріються за допомогою електроприладів, каже один із жителів будинку Сергій Тетьоркін.

“В нас у цьому опалювальному сезоні досі не було тепла. У нас в усіх маленькі діти, вони хворіють, в садочок не ходять. І тому вимушені сидіти цілий день в холодній хаті. Ми справно платимо комуналку, у нас немає боргів”, — каже Сергій Тетьоркін.

Опалювальний сезон у Франківську: вкрадені лічильники, несправні котельні, 44 будинки без тепла

Ірина Степаняк, яка мешкає з молодшим братом у будинку на вулиці Сорохтея, 30, каже, що опалення не має. Дівчина розповідає, мешканці зверталися у службу оперативного реагування та “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, однак проблему досі не вирішили.

“Ті, хто цим займається, — в них є тепло, я в цьому впевнена. І вони не зрозуміють, як це, коли ти не можеш зігрітися, коли ти вночі прокидаєшся від того, що тобі холодно. Доводиться нагрівати квартиру електричним обігрівачем. Я собі уявляю, який буде рахунок за світло, але потрібно якось грітися. Три светри, дві пари штанів, і це — стабільно”, — розповідає Ірина Степаняк.

У будинку на вулиці Сорохтея, 30 та ще у шістьох інших за вихідні зникли лічильники. Про це під час оперативної наради сказав директор комунального підприємства “Управляюча компанія “Комфортний дім” Василь Скиданчук.

“Приблизно вісім лічильників “Водоекотехпрому” викрали за цей період. І вже приблизно 20 — “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. Будемо вирішувати так, щоб люди були з теплом, але без обліку теплової енергії. Між нашими комунальними підприємствами відбувалися суперечки, чиї працівники могли це зробити (викрасти лічильники — ред.). Але від поліцейських нам відомо, що це не працівники наших структур”, — каже Василь Скиданчук.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків під час оперативної наради назвав цей опалювальний сезон “одним з найгірших”.

“Такого поганого опалювального сезону ще не було. Ви ж казали, що котельня на вулиці Індустріальній готова. У вас на Сахарова тепла нема, 29 жовтня дві доби не працювала котельня. Я думаю не 44 будинки без опалення, а 80”, — сказав Руслан Марцінків.

Правозахисник Андрій Малетин говорить, що нести відповідальність за невдалий опалювальний сезон повинен не лише надавач послуг.

Опалювальний сезон у Франківську: вкрадені лічильники, несправні котельні, 44 будинки без тепла

“Спихнути” вину на постачальника і сказати, що міська влада тут ніякого стосунку не має, — в принципі не можливо. Оскільки надавачем послуг є комунальне підприємство, що безпосередньо підпорядковується виконавчому комітету міської ради. Коли закінчується попередній опалювальний сезон, повинні готуватися вже до наступного. А не в останній тиждень казати, що “покрали лічильники”, — каже Андрій Малетин.

Кореспондентка Суспільного спробувала дізнатися у директора “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, коли ввімкнуть теплопостачання у будинках. Однак, у приймальні підприємства повідомили, що директор — у відрядженні. Не відповідав на дзвінки Суспільного і профільний заступник міського голови Руслан Гайда.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.