Ні стажу, ні зарплатні: на скільки відсторонюватимуть ​невакцинованих працівників

Здоров'я, Новини, Суспільство

З 8 листопада невакцинованих працівників, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковими, відсторонюватимуть від роботи.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Зокрема, уряд видав постанову, що остаточно затверджує перелік професій, для яких щеплення від COVID-19 є обов’язковим,

Йдеться про обов’язкове щеплення для працівників освіти всіх форм власності, центральних та місцевих органів влади та їхніх підрозділів, соціальних закладів, а також державних підприємств і організацій, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Зауважимо, що термін відсторонення від роботи діятиме, поки людина не вакцинується.

То чи платитимуть все ж таки зарплату?

Ні. Відстороненим від роботи людям зарплата не виплачуватиметься. Відповідно до закону, зарплату нараховують за виконану роботу, а оскільки відсторонений працівник виконувати її не зможе, то і кошти йому платитимуть.

А стаж нараховуватиметься?

Ні. Період відсторонення від роботи працівника без збереження заробітної плати не зараховують до стажу  ні для призначення пенсії, ні для оплати лікарняних. Оскільки працівнику немає з чого сплачувати відповідні внески, то нарахування на їхній основі не проводять.

Чи є певні винятки?

Так. Винятком будуть лише ті працівники, які мають обґрунтовані медичні протипоказання. Таким пацієнтам видадуть відповідну медичну довідку, яка свідчить, що робити щеплення не можна. Таке рішення ухвалює сімейний лікар.

«Проте, невеликий відсоток людей має протипоказання – це 3-4% всього. Сформовано, можливо, такий міф про те, що багатьом людям не можна вакцинуватися», – зауважив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

За його словами, сьогодні в Україні роблять усе для того, щоб запобігти будь-яким підробкам. А тому така довідка буде в електронній системі охорони здоров’я. Вона видаватиметься, як і COVID-сертифікат.

«Лікар, який видає цю довідку, буде робити медичний запис в електронній системі. І цей медичний запис можна спокійно відслідкувати, чому конкретній людині дана довідка про медичний відвід, якщо раніше, наприклад, не було записів про таку хворобу в історії хвороби, яка ведеться в електронному вигляді», – пояснив міністр охорони здоров’я.

А що потрібно, аби до роботи допустили?

У постанові Кабінету Міністрів йдеться про те, що термін відсторонення від роботи спливає після усунення обставин, які його зумовили. У цьому випадку ними є:

  • повна вакцинація;
  • скасування/зупинення дії постанови.

Нагадаємо, повторно захворіти на COVID-19 можна вже за три місяці після одужання, якщо не вакцинуватися. Науковці стверджують, що імунний захист після SARS-CoV-2 у 2 рази коротший, ніж після інших ендемічних коронавірусів, якими можна заразитися.

Крім того, дослідження у Франції свідчить про те, що вакцинація ефективно запобігає випадкам складного перебігу COVID-19, навіть при інфікуванні штамом «Delta».

Водночас, згідно з дослідженням, додаткове щеплення вакциною іншого виробника, ніж перші дві дози, є ефективним та безпечним.

До слова, згідно з дослідженням вчених зі США, вагітні жінки, які вакцинувались Pfizer/BioNTech чи Moderna, передають плоду антитіла до COVID-19.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.