«Українські банки мають право самостійно вводити ті чи інші обмеження для своїх клієнтів», – експерт (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Приватбанк оголосив про обмеження кількості переказів з картки на картку до 100 на місяць – більшість користувачів і так роблять менше переказів на місяць.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на прес-службу банку.

Щомісяця перекази з картки на картку в Приват24 роблять понад 7 млн ​​клієнтів, повідомили у банку. При цьому 99,7% з них користуються цією послугою для особистих цілей і відправляють або отримують не більше 100 переказів на місяць.

З жовтня в рамках законодавства про протидію відмиванню брудних грошей та вимог фінансового моніторингу, банк вносить корективи до правил здійснення р2р переказів по лімітах на перекази з картки на картку Visa/Mastercard через усі канали.

Встановлюються такі ліміти на календарний місяць (з 1 по 30/31 числа):

  • для відправника: переклади по Україні – 100; міжнародні переклади – 25;
  • для отримувача: перекази по Україні 100; міжнародні переклади – 30.

У банку пояснили: якщо користувач збирає гроші на картку для благодійності чи волонтерства, йому слід звернутись до служби підтримки банку.

Потрібно надіслати посилання із соціальних мереж або документи, що підтверджують здійснення благодійної діяльності – протягом 1 робочого дня для таких карток встановлять безлімітний режим.

А для тих, хто на картку отримував гроші за продаж товарів з використанням інтернет-майданчиків, у банку нагадали, що нормативно-правовим актом НБУ користуватися особистою карткою для здійснення підприємницької діяльності не можна.

Щоб надсилати та отримувати перекази безлімітно, банк радить відкрити рахунок фізичної особи – підприємця або особи, яка займається професійною незалежною діяльністю відповідно до чинного законодавства.

Подробиці теми розповів радник голови правління банку Василь Невмержицький в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Передусім треба сказати, що нові обмеження дійсно були введені. Таким чином банк відокремлює грошові перекази, одержані з метою доходу та ті, які українці здійснюють у рамках ведення своєї господарської діяльності. У банківській сфері це питання назрівало вже давно. Нині в українців дещо підвищився рівень фінансової грамотності, якщо порівнювати показники, які були на початку роботи таких банківських систем в Україні. Зараз потрібно все контролювати та обробляти. А відповідно, банки створюють такі умови», – сказав він.

Також експерт прокоментував питання впливу ринку криптовалюти на ці обмеження.

«Україна не може відокремити себе від інших країн чи уникнути якихось технологічних та інноваційних проривів. Зараз у світі крипторинок справді має великий вплив та обсяги щодо українців. Це навіть говорили у Міністерстві цифрової трансформації України. Нині в країні вже близько 2 млрд гривень відносяться безпосередньо до українців та їх заощаджень. Нині кожен комерційний банк проводить самостійний аналіз своїх клієнтів. І, звичайно ж, у кожному конкретному випадку банк виконує функції агента, який допомагає проводити ті чи інші операції. Вже на основі своїх спостережень банк вправі вирішувати, чи співпрацювати з тим чи іншим клієнтом. Зазвичай це відбувається на стадії укладання договорів. Тобто правило «знай свого клієнта та знай клієнта свого клієнта» у наших банках працює. І, в принципі, банки самі можуть вирішувати, які обмеження варто вводити для тих чи інших клієнтів», — вважає він.

Раніше в Національному банку розповіли про ключові шахрайські схеми з банківськими картками.

Так, шахраям вдається красти гроші українців, використовуючи банкомати, термінали та інтернет, а також завдяки соціальній інженерії.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.