Стоп російській пропаганді! Спростовуємо фейки про вакцинацію

Здоров'я, Новини, Суспільство

З року в рік, Російська Федерація активно продовжує розповсюджувати пропаганду та створює нові інформаційні нісенітниці стосовно України. Основним завданням російської пропаганди на сьогоднішній день є зумисне свідоме поширення фальшивої інформації щодо значної кількості побічних ефектів та смертей серед наших співвітчизників, спричинених вакциною.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Основний масив інформації, в т.ч. «фейкової», населення України отримує за допомогою соціальних мереж. Українці часто скаржаться на «фейкові» новини, зокрема, у Facebook та Telegram, які є одним із методів гібридної інформаційно-пропагандистської війни Російської Федерації проти України, що супроводжується використанням «фейкових» сторінок користувачів соціальних мереж, так званих «ботів».

На перший погляд, «боти» мало чим відрізняються від реальних людей, проте, насправді є небезпечною зброєю у гібридній війні Росії проти України, впливають на суспільну думку, провокують панічні настрої з метою дестабілізації ситуації всередині країни. Російська Федерація активно використовує групи людей, що фізично працюють з великою кількістю «ботів» т.зв. «ботоферми», які з «фейкових» акаунтів у соціальних мережах періодично поширюють російську пропаганду в Інтернет-просторі.

Тож, як розпізнати та протидіяти російським ботам?

Існують прості правила, за допомогою яких можна розпізнати «бот-акаунт».

По-перше, дивне ім’я та прізвище (наприклад: «Прикарпатський опришок», «Справедливий франківчанин» чи «Аня Счастливая»). Однак, зафіксовані не поодинокі випадки коли «бота» досить не погано маскують під справжню людину. Зазвичай, у нього відсутня фотографія або розміщена абстракція замість фото, відсутні фотографій з різних ракурсів, недостовірна або зовсім не заповнена інформація в профілі («про себе», «місце роботи» тощо).

По-друге, відсутність активності у профілі (немає історії комунікації з іншими людьми, яка б підтверджувала реальність людини), відсутній власний контент та публікації, регулярно здійснюються репости.

По-третє, надмірна надокучливість у розповсюдженні інформації (спам у коментарях – однотипні слова, одне й те саме посилання), велика кількість зовнішніх посилань в коментарях на сторонні сайти (боти в середньому використовують посилання в три рази частіше за інших користувачів), поширення недостовірної інформації, висока активність та частота публікацій.

По-четверте, боти ніколи не відповідають на особисті повідомлення.

Окрім «ботів», у соцмережах працюють «автори», які мають сотні акаунтів і спілкуються заготованими заздалегідь меседжами. Їхнє завдання – вступати в полеміку із користувачами, провокувати їх. Власне, «бот» – це створений для розповсюдження «фейкової» інформації спеціальним програмним кодом «фейковий» акаунт, який керується зацікавленими особами. Соціальні мережі давно ведуть боротьбу з «ботами», періодично блокуючи їх акаунти.

Для запобігання поширенню неправдивої інформації щодо імунізації від COVID-19, нижче наведемо найбільш поширені міфи про вакцинацію та їх спростування.

Фейк 1. Вакцина Covishield — це «генерик», який не має нічого спільного з вакциною Oxford/Astrazeneca.

Факт. Це неправда. Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute of India) за ліцензією AstraZeneca. По суті, Covishield — це та сама вакцина AstraZeneca, тільки виготовлена на індійському заводі. Вона схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Канада, Європейський Союз та Індія. В Україні теж ретельно вивчили всі документи, які надав виробник, та 22 лютого 2021 р. зареєстрували цю вакцину для застосування.

Фейк 2. У світі зафіксовані випадки смерті в результаті вакцинації проти COVID-19.

Факт. У середині січня з’явилися повідомлення, що невдовзі після вакцинації Pfizer/BioNTech у Норвегії померли 33 людини у віці 75 років і старше. Мережею також поширюється інформація про випадки смерті літніх осіб чи медперсоналу в інших країнах. Аналіз, здійснений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, засвідчив, що летальні випадки відповідають очікуваному рівню смертності від різних причин для людей цього віку і немає підстав вважати, що вони пов’язані з вакцинацією. ВООЗ наразі не зафіксувала жодного випадку смерті після щеплення вакциною проти коронавірусу, заявляє експертка організації Маріанджела Сімао.

Фейк 3. Люди заразилися COVID-19 в результаті вакцинації.

Факт. Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка. Вони нормальні та є ознакою того, що організм створює захист від вірусу. Якщо невдовзі після вакцинації ви все ж отримали позитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щеплення вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього.

Фейк 4. Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок.

Факт. Поширюється твердження, що нібито вакцина Pfizer/BioNTech навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти, а це, своєю чергою, призведе до безпліддя в жінок. Насправді якщо вакцина може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка, те саме відбувалося б під час захворювання на COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку по всьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей. А це неправда.

Фейк 5. мРНК-вакцини — генетична зброя, яка змінює наші гени.

Факт. мРНК-вакцини проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована наша ДНК. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19.

Фейк 6. Якщо людина відмовилася вакцинуватися, вона більше не матиме шансу отримати щеплення безкоштовно.

Факт. Людина, що не отримала щеплення проти COVID-19 з якихось причин, може записатися до списку очікування на вакцинацію. Це можна зробити за допомогою сайту чи застосунку Дія або звернувшись до роботодавця, якщо людина належить до груп з високим пріоритетом вакцинації. Вакцинація якомога більшої кількості українців є запорукою формування колективного імунітету. Тому щеплення проти COVID-19 отримають усі охочі.

Пам’ятайте! Правдиву та вичерпну інформацію про вакцини можуть надати тільки медики. Не довіряйте неперевіреним джерелам, дотримуйтеся інформаційної гігієни. І знайте, що вакцинація – це важливий крок до збереження здоров’я і життя!

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.