Музей імені Бандери шукає гроші, щоб викупити документи УПА у прикарпатського колекціонера

Новини, Суспільство

Майже три сотні повстанських документів, що зберігаються у бідоні, планує викупити Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери у прикарпатського колекціонера.

Про це інформує  щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

“Це — один з повстанських архівів. За попередньою версією, він належав Михайлові Дяченку (Марку Боєславу — ред.), який ми намагаємося викупити із приватної колекції, з приватних рук. Серед цього архіву є десять особистих рукописів творів Михайла Дяченка – відомого поета, які на сьогодні ще неопубліковані й ніколи не були відомі широкому загалу, тому в цьому якраз і важливість”, — каже Ярослав Коретчук.

За словами директора музею, зараз тривають перемовини щодо остаточного визначення вартості історичних документів.

“Це — понад 10 тис. доларів. Така вартість, яку пропонує продавець. Звичайно, ми зараз пробуємо вести переговори для того, щоби зменшити ціну. Тому що це — пристойна сума грошей, як би ми з вами не казали. Звичайно, будемо шукати можливості для того, щоб все ж таки і зменшити ціну, і, звичайно, ж викупити цей архів. За інформацією приватного колекціонера, він придбав цей архів у Києві, в одному з антикварних магазинів за набагато вищу ціну, ніж яку він зараз запропонував нам. Ми просто почали переговори, наголошуючи на тім, що за такі гроші його ніхто не придбає в нас, на Прикарпатті”, — розповідає Ярослав Коретчук.

З його слів, така сума для музею є надто великою, аби самостійно викупити бідон із документами. Тому Ярослав Коретчук шукає меценатів, які можуть придбати історичну знахідку і передати в музей для широкого ознайомлення.

“Ми сьогодні ведемо переговори з кількома людьми, які є переважно підприємцями. Поки що я не можу вас запевнити, що ми маємо ствердну відповідь, що хтось готовий придбати цей архів і в майбутньому передати його до музею, але переговори тривають. Тобто ми перебуваємо в ось такому пошуку”, — розповів Ярослав Коретчук.

За останні три роки музей зумів віднайти понад 350 тис. грн, за які придбали документи та світлини з історії Українського визвольного руху, каже керівник обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери. Ці експонати зберігають у закладі й вони доступні всім відвідувачам.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.