«День захисників і захисниць України»: про що свято та кого вітати

Новини, Суспільство

Чому «День захисників і захисниць України» – це про оборону, а не гендер, кого доречно вітати та як найкраще це зробити.

Про це передає щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

У 2014 році, коли розпочалась російсько-українська війна, тисячі українців пішли захищати Батьківщину у лавах Збройних Сил України, правоохоронних органів, Національної гвардії та добровольчих формувань. Поряд із чоловіками боронити незалежність України ставали й жінки-захисниці.

Відтоді в Україні розпочали процес декомунізації – відмови від усього радянського. Тоді ж Указом №806 від 14 жовтня 2014 року тодішній президент Петро Порошенко запровадив Державне свято «День захисника України». Цим Указом скасували День захисника Вітчизни, яке святкували ще з радянських часів 23 лютого.

Лише 5 серпня 2021 року набув чинності закон, який перейменовує «День захисника України» на «День захисників і захисниць України». Як зазначили у пояснювальній записці, завдання такого рішення – сприяти збалансованому висвітленню ролей військовослужбовців обох статей на військовій службі. Адже в Україні чимало жінок нарівні з чоловіками захищають державу.

Досі 14 жовтня нерідко асоціюється з днем, коли потрібно вітати та дарувати подарунки усім чоловікам без винятку. У законі України немає визначення, хто такі захисники. Проте, очевидно, що йдеться про людей, які безпосередньо причетні до оборони країни.

Ми запитали у людей дотичних до захисту української незалежності та територіальної цілісності, що для них означає «День захисників і захисниць України».

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.