Українцям розповіли, на скільки зросла собівартість хліба, і що буде з цінами до кінця 2021 року

Новини, Суспільство

Україна виростила в 2021 році близько 33 млн тонн пшениці, побивши попередній рекорд.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Тoday.ua.

Незважаючи на це, собівартість хлібобулочної продукції продовжує зростати. Експерти називають кілька причин, які впливають на кінцеву вартість хліба.

Українцям розповіли, на скільки зросла собівартість хліба, і що буде з цінами до кінця 2021 року - today.ua

Зерно в цьому році користується у світі величезним попитом, так як в Європі неврожай. Україна більшість зерна поставляє на експорт. З огляду на карантин, країни ще більше стали скуповувати про запас.

Ще в жовтні 2021 року соціальний пшеничний хліб коштував у межах 16 грн за буханець. Зараз його ціна складає близько 20 грн, а 650 грамів пшеничного хліба коштує 23,50 грн. Буханець житнього і пшенично-житнього варто 24,87 грн / кг, а вартість батона в середньому близько 16 гривень.Українцям розповіли, на скільки зросла собівартість хліба, і що буде з цінами до кінця 2021 рокуЦіна інгредієнтів хліба за рік також підскочила. Борошно стала дорожче на третину, цукор – на половину, а масло – на 80%. Щоб не піднімати ціну на хліб, виробникам доводиться змінювати технологію виробництва і заощаджувати на інгредієнтах, зокрема, використовувати борошно нижчої якості. Ще одна хитрість виробників – вони зменшують масу буханця.

Прогнозується, що до нового року хліб в Україні подорожчає на 10-15%. Соціальні сорти будуть коливатися в районі 23-26 грн/кг. А через рік експерти прогнозує, що вартість хліба зросте до 28-30 гривень за кг. Зростання цін на нафту автоматично потягне за собою подорожчання мінеральних добрив, і сіяти пшеницю буде ще дорожче.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.