У вересні близько трьох тисяч абонентів на Франківщині відключили від газопостачання через борги (відео)

Економіка, Новини, Суспільство

Важка техніка з самого ранку припаркувалася поблизу одного з подвір’їв у приміському селі Черніїв.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на ТРК Вежа.

Робітники розкопують газову трубу. Обрізають і пломбують її. Сьогодні цей будинок від’єднують від газопостачання.

Відключення газу проводять вперше від початку карантину. Донедавна через пандемію діяла законодавча заборона – припиняти надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їх неоплати. У серпні президент підписав закон, який знімає ці обмеження. За винятком регіонів, що перебувають у «червоній» карантинній зоні. Прикарпаття ж наразі – у «жовтій».

Упродовж двох годин, поки працівники ГРМ припиняли подачу газу, з будинку ніхто так і не вийшов. Дзвінок на воротах відключений. Чи мешкає тут хтось взагалі – питаємо перехожих.

Нарешті поблизу подвір’я з’являється зацікавлений чоловік. Каже, проживає по сусідству. І господаря помешкання добре знає.

Власника помешкання, де нині відключили газ, звати Назар. У цьому будинку він проживає з батьком. Обидва працюють. Проте, чи вистачає доходів сім’ї на сплату комунпослуг – ніхто точно сказати не може.

Газовики запевняють, завжди ставляться з розумінням. Якщо борг споживачів менше тисячі – а таких майже 80 відсотків від загальної кількості неплатників – його маркують як «поточний». І дають час на оплату. Відключення газу грозить тим, хто боргує уже більше 5 тисяч гривень. Та й це відбувається лише після декількох письмових попереджень.

Якщо ж газ все-таки відключили, насамперед необхідно розрахуватися із боргами. Крім того – оплатити саме підключення. Нині на Прикарпатті заборгованість населення за спожитий газ перед постачальником складає понад пів мільярда гривень. 5-та частина боржників – з Івано-Франківська. Відтак, щодня оператори ГРМ виїжджають за 20-30 адресами на Прикарпатті. Лише сьогодні в обласному центрі газовики провели 10 відключень через борги.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.