На Франківщині працівникам Солотвинської лікарні боргують зарплати за два місяці

Відео-новини, Економіка, Новини, Політика, Суспільство

Працівникам Солотвинської лікарні, що на Івано-Франківщині, боргують зарплату за два місяці.

Усе через те, що заклад розташований у гірській місцевості і медики мали б отримувати доплату з державного бюджету у сумі 25%, проте дофінансування понад рік немає.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

У 2021 році Солотвинська лікарня уклала контракт з Національною службою здоров’я України для надання паліативної допомоги. Геннадій Соколовський разом із медсестрою приїхав до паліативної пацієнтки, щоб зробити перев’язку.

На Франківщині працівникам Солотвинської лікарні боргують зарплати за два місяці
Суспільне Карпати

Лікар Геннадій Соколовський разом із медсестрою приїхав до паліативної пацієнтки, щоб зробити перев’язку

“Жінка перенесла ішемічний інсульт, перебуває у ступорозному стані, знерухомлена. Вона постійно лежить і у неї величезний пролежень крижової ділянки. До неї я виїжджаю раз у три тижні за скеруванням сімейного лікаря”, — каже лікар-хірург Солотвинської лікарні Геннадій Соколовський.

За його словами, громада, у якій він працює, розташована у гірському регіоні, тож не завжди до хворих вдається добратися автомобілем.

“Є, наприклад, Манява, є Пороги – гірські села. Там інколи треба 20-30 хв під гору йти, інколи потічок треба переходити”, — каже лікар.

На огляди у помешкання хворих з обмеженим прогнозом життя Геннадій Соколовський їздить по два рази у тиждень.

Відколи стартував другий етап реформи медицини, медпрацівникам вторинної ланки не виділяють з державного бюджету 25% доплати за роботу у гірській місцевості, яка передбачена законом, розповідає кореспондентці Суспільного виконувачка обов’язків директора Солотвинської лікарні Ольга Іванків. За її словами, з 2020 року цю доплату компенсували медикам за гроші, що отримує лікарня від НСЗУ за вісім пакетів послуг, які надає. Через це почало не вистачати грошей на зарплати й утворився борг перед працівниками у понад 2 млн грн.

На Франківщині працівникам Солотвинської лікарні боргують зарплати за два місяці
Суспільне Карпати

“У нас за липень залишилося по 200 тис. податку. Готівку липневу вже люди отримали всю, але на зараз ми жовтневими призначеннями, наприклад, півтора мільйона, будемо погашати серпневу зарплату людям. Проте річ у тому, що ми ці всі півтора мільйона не можемо одразу спрямувати 100% на зарплату, бо лікарні ще потрібно заплатити за харчування, медикаменти і всі інші видатки. Звичайно, крім комунальних, бо комунальні сюди не входять”, — каже Ольга Іванків.

Медсестра Солотвинської лікарні Ірина Лучинська каже, у вересні отримала зарплату за липень. За наступні два місяці гроші їй ще не виплатили.

“Зарплата медика не є великою. Вона приблизно — 5 тис. У кожного є ситуація життєва, коли гроші необхідні. Неможливо жити на мамину пенсію, на зарплату чоловіка, чекати, щоб діти принесли зарплату тоді, коли ти працюєш зранку до вечора і дійсно виконуєш свої обов’язки, а оплати немає. І цих 25% суттєво піднімають рівень нашої зарплати”, — розповідає Ірина Лучинська.

На Франківщині працівникам Солотвинської лікарні боргують зарплати за два місяці
Суспільне Карпати

За словами голови Солотвинської територіальної громади Манолія Піцуряка, раніше з місцевого бюджету виділяли гроші на доплати медпрацівникам, а зараз немає такої можливості. Манолій Піцуряк каже, що депутати селищної ради зверталися до голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра та в Міністерство охорони здоров’я з проханням врахувати в пакетах медичних послуг доплати за роботу в гірській місцевості медикам вторинної ланки. Остаточної відповіді ще не отримали.

Заступник директора обласного департаменту охорони здоров’я Володимир Дзьомбак каже, що на Івано-Франківщині 14 лікарень розташовані у громадах, які мають статус гірських. Усі вони не отримують фінансування на доплати працівникам у сумі 25% з державного бюджету.

Суспільне звернулося з інформаційним запитом до Міністерства охорони здоров’я, аби дізнатися, чи планують повернути доплати для медиків вторинної ланки, які працюють у гірській місцевості.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.