Яке свято відзначають 30 вересня: прикмети, традиції та заборони цього дня

Новини, Суспільство

30 вересня вважається небезпечним і нещасливим днем.

Новини.LIVE зібрало всі прикмети та традиції цього дня, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Цього дня світ відзначає Міжнародний день перекладача, День Кей-поперів (K-Pop Day), Міжнародний день права на богохульство, Міжнародний день подкастів.

Що відзначають у світі

В Україні – Всеукраїнський День бібліотек, у США – День любові до людей, День гарячого глінтвейну, День жіночого здоров’я та фітнесу, День жувальної гумки, День грязьової маски, в Польщі – День хлопчика, у Канаді – День одужання, День помаранчевої футболки, в Казахстані – День працівників органів юстиції, у Мексиці – День Хосе Морелоса, в Туркменістані – День працівників органів національної безпеки, у Ботсвані – День незалежності.

Яке 30 вересня релігійне свято

Православна церква 30 вересня вшановує пам’ять чотирьох мучениць: Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії. У народі відзначали велике свято – Вселенські Бабські іменини. З ним чоловіки вітали всіх жінок. Традиційно іменини святкували три дні, прославляючи материнську мудрість та жіночі чесноти – віру, надію і любов. У молитві до Софії цього дня треба просити здоров’я для хворих дітей, успішного зачаття дитини й позбавлення від жіночих захворювань.

Свята

Хто святкує іменини

Іменини у Віри, Надії, Любові, Олександри, Іллі, Мирона, Дмитра, Ірини, Ніла, Зенона, Павла та Івана.

Свята

Традиції цього дня

За народними звичаями багато дівчат саме сьогодні святкували свої іменини, адже імена – Віра, Надія, Любов, Софія користувалися в минулому великою популярністю. Ця традиція набула такого поширення, що 30 вересня почали називати “бабські іменини” і вітати зі святом всіх жінок. У цей день існував звичай, за яким жінки мусять добре поплакати, розповідаючи всі свої біди і нещастя, а вже потім починати готувати святкові пиріжки. Жінки починали ранок голосним плакати, цими сльозами вшановували пам’ять загиблих святих. А цей плач вважався оберегом для сім’ї на цілий рік.

Прикмети 30 вересня

  • Народні прикмети говорять, що цього дня завжди холодно і дощитиме.
  • Після Віри, Надії, Любові починаються перші заморозки.
  • Якщо журавлі полетять у цей день, то на Покров буде мороз, а ні, то зима буде пізніше. Зазвичай слідом журавлям кричали : “колесом дорога”, для того, щоб навесні вони знову повернулися в рідні місця.
  • Якщо цього дня пішов дощ, буде рання весна.

Свята

Що не можна робити цього дня

  • 30 вересня вважається небезпечним і нещасливим днем.
  • Весілля і заручини 30 вересня не проводять — погана прикмета.
  • Жінкам не варто сьогодні займатися домашніми справами.
  • Також у цей день не можна було влаштовувати жодних гулянь.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.