Учнів франківського ліцею змушують носити шкільну форму – незгідних цькують

Новини, Суспільство

Попри те, що обов’язкове носіння шкільної форми на законодавчому рівні скасували три роки тому, в Івано-Франківському ліцеї імені Романа Шухевича дітей змушують відвідувати навчальний заклад у формі певного зразка. Незгідним з такими вимогами батькам пропонують забрати дитину з навчального закладу.

Про цю проблему розповіли батьки дітей, які вчаться у ліцеї Шухевича, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на КУРС.

Прізвище батьків, на їхнє прохання, називати не будемо, оскільки дітей “незадоволених” у ліцеї цькують і принижують.

“Хлопчик прийшов у піджаку з легенькою клітинкою – дістав, дівчинка вдягла худі під сарафан – дістала, прийшов не у чорних штанах, а в синіх – “Ти що бомж?” – розповідають батьки про те, як вчителі спілкуються з учнями.

Права і обов’язки ліцеїстів прописані навіть у шкільних щоденниках, серед обов’язків учнів – відвідування закладу у ліцейній формі відповідного зразка. Ці зразки теж є у щоденнику кожного ліцеїста:

Крім того, при вступі в ліцей батьки підписують заяви, якими зобов’язуються, що їхні діти будуть ходити у навчальний заклад у формі.

“Така форма для хлопчика коштує в Івано-Франківську приблизно дві тисячі гривень, і не всі можуть собі дозволити її купити”, – кажуть батьки.

У 2019 році президент України скасував Указ №417/96 від 12 червня 1996 року “Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти”. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов примус до носіння обов’язкової шкільної форми називає порушенням прав учнів. Він наголошує, що ані статут школи, де прописують обов’язкове носіня форми, ані якісь внутрішні положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон. У разі булінгу та дискримінації через незаконні вимоги обов’язкової шкільної форми радить подавати звернення та скарги до Служби освітнього омбудсмена.

Донедавна пункт про обов’язкове носіння форми був прописаний у статуті, розміщеному на сайті ліцею імені Романа Шухевича. Однак коли про цю проблему заговорили у фейсбук-групі Батьки SOS та після запиту до директора закладу, який надіслала одна з учасниць групи, текст статуту на сайті поміняли.

А директор закладу Геннадій Косар на інформаційний запит відповів, що “дані положення на сайті ліцею імені Романа Шушевича” відсутні.

Учнів франківського ліцею змушують носити шкільну форму – незгідних цькують 2

Директор департаменту освіти на науки Івано-Франківсьої міської ради Ігор Максимчук повідомив: “Питання щодо доцільності та вибору учнівської форми щорічно обговорюється з учасниками освітнього процесу, рішення приймаються колегіально. Рекомендації, затверджені Радою ліцею щодо зовнішнього вигляду здобувачів освіти, передбачено розмістити на сайті закладу найближчим часом”.

Учнів франківського ліцею змушують носити шкільну форму – незгідних цькують 3

До речі, днями у ліцеї провели анкетне опитування щодо бажання дітей носити шкільну форму. Батьки розповідають, що в деяких класах дітей змушували по кілька разів заповнювати анкети, доки не добилися “за” від більшості учнів.

“Там дійсно було анкетування і більшість, а саме 800 дітей, проголосувала за носіння форми. Було десь 200 дітей, які були проти, і кілька утрималися”, – зазначає заступниця міського голови Івано-Франківська Вікторія Дротянко.

Вона погоджується з тим, що примус до носіння форми суперечить законодавству, і обіцяє “переговорити” з директором закладу.

“Якщо це створює дискомфорт і якщо є дійсно діти, які не хочуть носити форму, то ми переговоримо з керівництвом закладу цього ліцею і нагадаємо, що керівництво має притримуватися бажання тих, хто вчиться в цьому закладі і хто сплачує податки за навчання в цьому закладі”, – обіцяє Дротянко.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.