Перехід на індивідуальне опалення: з якими проблемами стикнулися іванофранківці (фото)

Економіка, Новини, Суспільство

В Івано-Франківську мешканці 49 будинків звернулися до АТ “Івано-Франківськгаз”, аби їм від’єднали централізоване опалення.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на Суспільне.

Іванофранківка Тетяна Морочило розповідає, що минулого року міськвиконком повідомив її та сусідів, що їхній будинок на вулиці Бандери, 60 від’єднають від централізованого опалення.

Причиною відключення стало те, що “Станіславська теплоенергетична компанія”, яка обслуговувала будинок, — збанкрутувала, а змоги під’єднати до іншої немає. Тому всі мешканці будинку повинні перейти на індивідуальне опалення.

Цього літа Тетяна Морочило поміняла у своїй квартирі газовий лічильник.

За його заміну, каже, заплатила п’ять тисяч гривень, хоча згідно з договором працівники “Івано-Франківськгазу” мали поміняти лічильник безкоштовно. Також жінка встановила газовий котел, але не може його запустити.

“Сказали, що треба проєкт для того, аби зробити врізку до котла. Котел висить, і ще не знаю, скільки буде висіти. І сказали: “До тих пір проєкт вам ніхто не буде робити, доки ви й всі мешканці будинку не оплатите за зовнішні фасадні труби, їхню заміну і підземні труби”, — пояснює жінка.

Наталія Карсюк розповідає, що приблизно вісім років тому вона також планувала перейти на індивідуальне опалення. Тоді, каже, потрібно було, щоб перейшли також і сусіди. Тепер, зі слів жінки, представники міськвиконкому обіцяли допомогти зі встановленням – компенсувати з міського бюджету частину витрат.

Жінка каже, що перехід на автономне опалення дуже дорогий, адже потрібно замінити зовнішні та підземні труби, а газовики, за її словами, відмовляються проводити будь-які роботи, поки усі мешканці не заплатять.

“Труби та стояки коштували мені 8 070 грн. А ще – труби, робота, запчастини, інструменти, матеріали. Крім того, ще треба буде робити індивідуальний план на кожну квартиру. В мене буде реконструкція. Тобто газовий котел мені треба буде переставити на другу стіну. В мене – суцільна кухня, туди вже ніяк не під’єднати. І за це мені ще 10 тисяч треба заплатити”.

За словами директора з капітального будівництва АТ “Івано-Франківськгаз” Олександра Мандрика, підприємство не веде будівельно-монтажних робіт через те, що мешканці будинку не оплатили послуги.

“Проєкт на сьогодні погоджений. Люди займаються встановленням газових лічильників. Як тільки їх встановлять, ми одразу розпочнемо заміну фасадного газопроводу”, – заявив директор.

Через відключення усього будинку на вулиці Бандери, 60 від опалення, у підвалі може виникнути проблема з комунікаціями, говорить мешканець цього будинку Ростислав Білий.

“Коли на вулиці буде -15-20°C, то через холодне водопостачання труби просто порвуться. Тим більше, що вони не у доброму технічному стані. Каналізація може замерзнути. Тобто це буде повний колапс для мешканців будинку”, – зауважив чоловік.

Будинок на Бандери, 60 обслуговує компанія “Комфортний дім”. У телефонній розмові головний інженер підприємства Ярослав Баб’як сказав, що для того, аби утеплити підвал, мешканці повинні звернутися до компанії із протоколом будинкових зборів, де понад 75% людей – за проведення робіт. Такого звернення від мешканців, каже інженер, поки не було.

“Ми виїжджаємо на місце, робимо заміри, рахуємо кошторис. Ми людям тоді кажемо ціну, а далі – воля людей. Хочуть вони це робити – будь ласка, ми готові. Оплачують авансові платежі – ми стаємо до роботи”, – пояснює Ярослав Баб’як.

Щоб дізнатися, скільки будинків в Івано-Франківську опинилися у схожій ситуації, журналісти звернулися за коментарем до заступника міського голови Руслана Гайди, проте наразі він відмовився коментувати цю інформацію.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.