У Мінкульті хочуть скасувати практику додавання неробочих днів у випадках, коли свято збігається з вихідним

Новини, Політика, Суспільство

Мінкульт запевняє, що не пропонує скасовувати свята.

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) не пропонує скасовувати жодні зі звичних для українців свят.

Таке роз’яснення опублікували на Facebook-сторінці відомства, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на ДзеркалоМедіа.

Натомість, у міністерстві прагнуть скасувати практику додавання неробочих днів у випадках, коли свято збігається з вихідним.

“Спираючись на загальноєвропейську традицію, МКІП пропонує скасувати норму про додатковий вихідний, якщо окремі свята припадають на суботу або неділю.

Тобто, якщо 1 травня припадатиме на неділю, то понеділок, 2 травня, буде робочим днем”, – пояснюють у Мінкульті.

Зараз в українському законодавстві передбачена протилежна процедура: у разі збігу свята й вихідного дня, наступний робочий день буде вихідним. Тобто, наприклад, якщо 8 березня припадає на неділю, то 9 березня в понеділок буде неробочим.

Проте міністерство пропонує залишити таку практику для низки традиційних свят, як-то:

    • Новий рік;
    • Різдво Христове за юліанським та григоріанськими календарями (7 січня й 25 грудня);
    • Великдень;
    • День Святої Трійці.

Проект закону винесли на громадське обговорення, щоби проконсультуватися з усіма учасниками трудових відносин, громадськістю та урядовими організаціями.

У проект також пропонують визначити такі категорії як: державне свято, день жалоби, міжнародний день, пам’ятна дата, професійне свято, скорботний день, традиційне свято. Міжнародний день боротьби за права жінок і Міжнародний день праці пропонують вилучити з переліку державних свят та зробити міжнародними днями. Проте в пояснювальній записці до проекту зазначають, що все одно 8 Березня та 1 Травня залишаться неробочими днями.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.