“Гори показали, хто я є”. Турист із Житомира, який заблукав у Карпатах, розповів історію порятунку

Новини, Суспільство, Туризм

“Це — просто такі люди, яких рідко десь зустрінеш”, — каже про прикарпатських рятувальників з Верховини та поста Явірник 26-річний житомирянин Євгеній Кашпуренко.

18 вересня чоловік заблукав у Карпатах під час спуску з гори Піп Іван.

Історією свого порятунку і тим, за що найбільше вдячний гірським рятівникам, Євгеній поділився із кореспондентом Суспільного Карпати, пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

"Гори показали, хто я є". Турист із Житомира, який заблукав у Карпатах, розповів історію порятунку
Євгеній Кашпуренко
Євгеній Кашпуренко (ліворуч) під час походу

“Я навіть не міг повірити у те, що такі люди бувають. Я подякував, але цього було так мало. Тепер завжди згадую рятувальників, вони — просто круті. В “епоху TikTok” всі люди рівняються зовсім не на тих людей. А є прості люди серед нас, які мовчки роблять свою роботу і дійсно заслуговують на те, аби стати прикладом для інших”, — каже Євгеній Кашпуренко.

Чоловік є учасником християнської організації у Житомирі, яка опікується дітьми-сиротами.

“У нас є два будинки сімейного типу, де живуть підлітки. Ми їх іноді вивозимо то в гори, то на вилазки на скелі. 18 вересня ми групою з 14 людей зібралися на виїзд у Карпати. Маршрут: гора Дземброня — гора Вухатий Камінь — обсерваторія на горі Піп Іван. Маршрут, в принципі, неважкий, і діти пройшли його досить легко”, — розповідає Євгеній Кашпуренко.

"Гори показали, хто я є". Турист із Житомира, який заблукав у Карпатах, розповів історію порятунку
Євгеній Кашпуренко
З його слів, уся група зійшла на Піп Іван без проблем.

“Переодягнулися в обсерваторії. Погода почала погіршуватися: туман, вітер, град, сніг трохи падав. Ми всі — втомлені, голодні, вже дуже хотілося додому. Почали спускатися дуже швидко, аби зігрітися, швидше дійти”, — пригадує чоловік.

Євгеній каже, що коли група рушила з гори, він повернувся в обсерваторію, бо залишив там деякі речі.

“Потім — знову до групи. Зустрів останнього, який замикав. Він якраз ішов з дітьми, бо вони вже втомилися і відставали. Попереду йшла інша група. Однієї миті я просто не звернув увагу, мабуть, через втому, і не побачив мітку. Там була така скеля, яку можна обійти з обох боків, і поки я обходив з одного боку, моя група трохи вибилася. З тих пір я пішов своєю дорогою, збився з маршруту”, — говорить Євгеній Кашпуренко.

"Гори показали, хто я є". Турист із Житомира, який заблукав у Карпатах, розповів історію порятунку
Євгеній Кашпуренко
Чоловік пройшов приблизно годину, знову повернувся до маркувального знака, а тоді вирушив іншою дорогою.

“Я почав блукати стежками і витратив дуже багато сил. Коли знайшов зв’язок, зателефонував до групи: частина її вже спустилася, частина ше підходила. Я вже зрозумів, що не можу йти, почалися судоми в ногах, думаю: “Я прийшов”. Зупинився у місці, де були якісь скелі, велике пласке каміння. Під одним із каменів я знайшов щілину, вигріб звідти зайве каміння, накидав трави, постелив каремат, спальник. Ще поки там був інтернет, я швидко скинув групі свою геолокацію”, — розповідає Євгеній і додає, що пробув під каменем приблизно з 19:00 до 22:00. Тоді до нього прийшли рятувальники.

“Я був у шоці, що рятівники дійшли так швидко, — каже чоловік. — Це — просто такі люди, яких рідко десь зустрінеш. Вони підійшли до мене, почали знайомитися. Хоч я сором відчував — пізно вночі за мною прийшли якісь люди, через мою помилку хтось має горами лазити. Але вони таку дружню атмосферу створили. Нагодували мене шоколадкою, напоїли чаєм, я швидко переодягнувся. Ми почали спускатися, весь наш маршрут був дуже класний. Вони завжди мене відволікали: “Тобі так пощастило, подивися, яка природа. Тобі реально пощастило, такий екстрим”. З ними було дуже приємно”.

За словами Євгенія Кашпуренка, рятувальники привели його до групи приблизно о 1:05. Опісля туристи поїхали додому.

“Це був перший наш похід у Карпати. Дуже відчувся брак досвіду. Гори показали, хто я є. Я просто дуже несерйозно поставився до цього походу, але в якийсь момент зрозумів, що один неправильний крок і тебе вже шукають”, — сказав чоловік.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.