Уже не три, а п’ять-шість: у Кабміні більшає кандидатів “на виліт”

Новини, Політика, Суспільство

Покинути уряд Дениса Шмигаля можуть уже щонайменше п’ять міністрів: окрім Олега Уруського, Андрія Тарана і Марини Лазебної, це Олександр Ткаченко, а також Олексій Чернишов, який обіймає посаду міністра розвитку громад і територій. 

Про це  інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на статтю “Української правди” під заголовком “По одному на вихід. Нові відставки в Кабміні й Офісі Зеленського”.

В президентській команді, Олексій Чернишов зараз є безпосереднім “менеджером кампанії з розділення влади в Києві” між мером столиці й головою КМДА і головним кандидатом на посаду голови Київської міської держадміністрації після цього.

Не дарма Верховна Рада терміново повернулася до розгляду нового закону про столицю, яким у київського міського голови хочуть забрати левову частку впливу.

Окрім того, претендентами “на виліт” є міністр культури Олександр Ткаченко та міністр юстиції Денис Малюська.

Проте відставка останнього малоймовірна: хоча голова Мін’юсту дратує керівника Офісу президента Андрія Єрмака, сам президент Володимир Зеленський симпатизує Малюсьці.

А от місце Ткаченка Єрмак волів би віддати нинішньому держсекретарю Мінкульту Ростиславу Карандєєву.

У владній команді шукають заміну трьом міністрам: віцепрем’єр-міністру стратегічної промисловості Олегу Уруському, міністру оборони Андрію Тарану та міністерці соцполітики Марині Лазебній.

На місце Тарана, яким невдоволені у профільному комітеті, можуть висунути депутатку від “Слуги народу” Ірину Верещук, гендиректора “Укроборонпрому” Юрія Гусєва та віцепрем’єра Олександра Рєзнікова.

Лазебна ж може поплатитися кріслом за незговірливість і конфлікт із головою профільного комітету парламенту Галиною Третяковою, близькою до Єрмака, та відповідальною за “соціалку” в Офісі президента Юлією Соколовською.

У фракції “Слуга народу” зізнаються, що не знають чітко, скількох міністрів будуть міняти і коли саме. Ключова проблема – в альтернативі, кого призначати на місце звільнених.

Цьому передувало: Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія анонсував, що орієнтовно 20 вересня депутати фракції розглядатимуть кадрові питання в уряді. Він казав, що планується “три-чотири кадрових заміни”.

Арахамія також заперечив намір звільнити прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Передісторія: 

  • Попереднє оновлення уряду відбулося менше 4 місяців тому. У травні міністром економіки став Олексій Любченко, міністром Інфраструктури Олександр Кубраков, а міністром охорони здоров’я Віктор Ляшко. 16 липня міністром внутрішніх справ став Денис Монастирський.
  • По суті, кожен третій член уряду Шмигаля уже був відправлений у відставку:  Сергій Бессараб, Ілля Ємець, Ігор Уманський, Вадим Пристайко, Ігор Петрашко, Владислав Криклій і Арсен Аваков. Відставка останнього відбулася після “розмови на чотирьох” у кабінеті Зеленського.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.