Брокенський привид: у Карпатах зафіксували унікальне оптичне явище (фото)

Новини

У Карпатах зафіксували Брокенського привида.

Про це  інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Це рідкісне оптичне явище в горах, коли спостерігач бачить свою тінь на поверхні хмар (туману) в напрямку, протилежному до Сонця. Ця тінь може здаватися дуже великою, іноді вона оточена кольоровими кільцями (так звана глорія).  Також привид може рухатись (іноді абсолютно несподівано) це пов’язано з рухом хмарного шару та коливанням щільності хмар.

Світлиною у мережі поділився Mykhaylo Petskovych:

“За день до Незалежності. Зустрів Брокена. Що б це значило?”

Популярності явище набуло завдяки піку Брокен в горах Гарц у Німеччині, де постійні тумани та доступність малих висот дозволяють спостерігати його особливо часто. Це сприяло виникненню місцевої легенди, по якій і дали явищу назву.

Брокенський привид спостерігався і був описаний Іоганном Зільбершлагом у 1780 році та відтоді не раз описувався у літературі про гори Гарц. Це явище можна побачити у різних гірських куточках світу. Зустрічається також і в Україні. Подібне можуть спостерігати пасажири, що перебувають у літаку.

Брокенській привид часто оточений кільцями різного кольору — глорією. Вони з’являються прямо навпроти Сонця, коли сонячне світло відбивається від хмар, що складаються з крапель води однакового розміру. Ефект обумовлений дифракцією світла.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.