З боргами за “комуналку”, без марок і конвертів: як працює апеляційний суд Івано-Франківська

Економіка, Новини, Суспільство

Івано-Франківському апеляційному суду через недофінансування бракує грошей для роботи.

Як повідомив Суспільному голова суду Богдан Гриновецький, таке безгрошів’я може призвести до серйозних порушень у роботі установи, про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

“У нас завершуються гроші на придбання поштових марок і конвертів. Ми не зможемо повідомляти учасників судових процесів про засідання. Це призводить до порушення строків, під час яких ми зобов’язані ухвалювати рішення. На жаль, ситуація така, що ми відкладаємо справи, тому що немає фінансування”, – розповідає Богдан Гриновецький.

За його словами, через порушення термінів, до прикладу, кримінальних проваджень може пройти строк давності притягнення людини до кримінальної відповідальності.

“Ми не будемо мати права накладати на неї стягнення, призначати покарання, бо є закон, який каже: строк давності пройшов, людина звільняється від відповідальності”, – каже голова суду.

Богдан Гриновецький розповів, що через недофінансування судової системи, поменшало грошей на оплату праці працівників суду.

“Не вистачає грошей на належну оплату роботи працівників апарату, на щастя, щодо оплати праці суддів зауважень немає. Є в нас випадки перших звільнень з роботи. Відсутність деякої ланки працівників буде ще більше збільшувати навантаженість на роботу судді. Суддя зобов’язаний буде витрачати свій час на додаткові функції, які за нього мав зробити помічник або секретар судового засідання”, – каже голова суду.

За словами заступника голови суду Віталія Девляшевського, не вистачає грошей і на оплату комунальних послуг. Івано-Франківський апеляційний суд боргує майже 170 тис. грн.

“На даний момент Івано-Франківський апеляційний суд має заборгованість по газопостачанню приблизно 50 тис. грн та по електроенергії – приблизно 120 тис. грн. Газовики уже подали позов на нас до господарського суду. Електрозбутова організація йде назустріч і не вимагає поки що цього боргу, очікуючи оплати в подальшому”, – повідомив Віталій Девляшевський.

“Будемо просити суб’єктів, які можуть нам допомагати, хоча би в борг. Потім будемо якось віддавати”, – сказав Богдан Гриновецький.

За словами керівниці апарату суду Оксани Розвадовської, для роботи у 2021 році Івано-Франківському апеляційному судові не вистачає понад 2 млн грн. Серед найбільших статтей витрат — обслуговування автоматизованої системи документообігу (334 тис. грн), придбання ліцензій на програмне забезпечення (200 тис. грн), придбання паперу та канцтоварів (125 тис. грн).

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.