Франківщина – серед лідерів за поширенням штаму “Дельта”, – головний санітарний лікар Кузін

Здоров'я, Новини, Суспільство

Україна з розмахом і багатотисячними натовпами відсвяткувала День Незалежності, а 1 вересня мільйони українських дітей знову підуть до школи.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на BBC.

Тим часом після літнього затишшя у країні зростає кількість хворих на Covid-19 – 27 серпня вперше за багато місяців число нових денних хворих перевалило за дві тисячі.

Все більше людей потрапляють з важкою формою ковіду до лікарень. В країні виявили вже понад півтисячі випадків нового і більш заразного штаму “Дельта”. Ситуація погіршується у всіх регіонах.

Чи готова Україна до нової хвилі коронавірусу, чи вистачить українцям кисню і вакцин, коли знову все закриють, чи будуть примусово щеплювати вчителів і, як каратимуть нещеплених, коли можуть скасувати носіння масок?

Про все це ВВС News Україна запитала у нового головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна. Він отримав цю посаду три місяці тому після того, як попередній головний санлікар Віктор Ляшко очолив МОЗ.

У свої прогнозах пан Кузін, як і колись Віктор Ляшко, дуже обережний. Прогнозує новий локдаун з листопада, але при цьому говорить, що це залежить від самих українців.

“Третя хвиля обов’язково дійде”

BBC News Україна: На Україну суне третя хвиля коронавірусу? Нам треба боятися?

І.К.: Третя хвиля обов’язково до нас дійде. Нові спалахи коронавірусу є у більшості європейських країн.

Рано чи пізно Україна стикнеться з таким спалахом. Орієнтовно це станеться не раніше листопада. Тож маємо готуватися.

BBC News Україна: Якщо третя хвиля до нас дійде обов’язково, то можливо не треба було так масштабно святкувати день Незалежності з величезними натовпами на концертах та парадах?

І.К.: Зараз Україна у зеленій зоні. Ситуація – контрольована. Базуючись на цьому, ми можемо допускати проведення публічних заходів. На День Незалежності пропрацювали протиепідемічні заходи для закритих приміщень і переважно їх дотримувалися.

“Локдаун з листопада”

BBC News Україна: Чи буде в Україні новий локдаун, якщо так, то коли?

І.К.: Локдаун буде залежати від кожного українця. Це відповідальна власна поведінка – вдома, на робочому місці, це свідомий вибір вакцинації як профілактики. Якщо українці будуть робити ці прості речі, ми зможемо відтягнути локдаун до грудня-січня або зовсім не допустити.

За тим сценарієм, за яким ми зараз рухаємось, новий локдаун можуть запровадити орієнтовно у листопаді.

Рішення про локдаун, про червону зону ухвалює місцева влада. Але залишається можливість загальнонаціонального локдауну, якщо буде перевищення захворюваності у більшості регіонів.

BBC News Україна: Скільки зараз випадків “Дельти” є в Україні і де найбільше?

І.К.Вже зареєстрували 520 випадків цього штаму. Найбільшу кількість дали західні регіони – Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська області, а ще Київ та Одеська область, де був спалах у дитячому оздоровчому закладі.

BBC NewsУкраїна: Особливість штаму “Дельта” у тому, що у разі інфікування у 2,6 раза більше людей потребують інтенсивної медичної допомоги. Тобто і потреба у кисні значно зросте. Чи готові до цього українські лікарні, чи вистачить кисню?

І.К.: Зараз в Україні є 140 лікарень, які кожного дня приймають нових хворих. Там є близько 40 тисяч ліжок з киснем, який відповідає міжнародним стандартам. Всього у країні 256 лікарень і близько 70 тисяч ліжок, які ми можемо розгортати у разі заповнення лікарень першої хвилі. Крім того, у кожній області є 5-6 закладів резерву.

Цієї кількості має вистачити, щоб госпіталізувати людей навіть за найбільш песимістичного сценарію.

BBC News Україна: Минулої зими кисень хворим шукали волонтери, а тодішній очільник МОЗ говорив, що проблем з киснем немає. Ви можете гарантувати, що цієї зими під час нової хвилі волонтери знову не стануть єдиною надією хворих ?

І.К.: Нещодавно у регіонах за бюджетні кошти закупили 16 тисяч додаткових кисневих концентраторів. Вони вже доставлені. Впродовж літа були великі поставки концентраторів за рахунок гуманітарної допомоги. Це максимальний рівень забезпечення концентраторами на рівні областей. Маємо надію, що проблем з киснем не буде.

Також ми пропрацьовуємо механізми, щоб хворим віддавали концентратори для лікування вдома. Але людину не мають виписувати, якщо є необхідність у кисні.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.