Жителі шести сіл на Прикарпатті перекрили трасу національного значення, вимагають ремонту дороги

Новини, Суспільство

Понад пів сотні жителів сіл Новичка, Рахиня, Слобода Долинська, Тростянець, Белеїв та Велика Тур’я перекрили дорогу національного значення Н-10 Стрий — Мамалига у селі Оболоння, поблизу Долини.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Люди вимагають відремонтувати відрізок дороги Долина — Велика Тур’я протяжністю приблизно 25 км.

На Франківщині люди перекрили трасу національного значення Н-10Суспільне Карпати

Частина автодороги Долина-Велика Тур’я

Люди впродовж 45 хвилин не пропускали автівки, окрім службового транспорту, авто з дітьми чи хворими, повідомляє із місця події кореспондентка Суспільного. Потім протягом 10 хвилин автомобілі могли проїхати.

На Франківщині люди перекрили трасу національного значення Н-10Суспільне Карпати

Утворився затор на виїзді із Долини

Один із протестувальників, житель села Тростянець Василь Гошовський каже, що ця проблема у селян існує вже 30 років. Протягом цього часу автошлях жодного разу капітально не ремонтували.

“Нам, щоб добратися до району тих “нещасних” 15 км, треба їхати десь годину. І ми не їдемо, а просто “стрибаємо” по тих ямах. Минулого року виділили якісь гроші, але десь вони пропали. Потім спрямували 19 млн, зробили приблизно 2 км 700 м. А на весь відтинок треба десь 140-150 млн грн на капітальний ремонт”, — розповідає чоловік.

За словами жительки села Рахиня Мирослави Мелешко, ямковий ремонт на відрізку дороги Долина — Велика Тур’я востаннє проводили понад 6 років тому.

“Справа в тому, що зараз є такі випадки, що “швидкі” не доїжджають до місця призначення, люди помирають. На звернення наші ніхто не реагує. І хочеться розумно підійти до вирішення цього питання, але самі бачите, що акція – це вимушений наш захід, мусимо якось достукатися до наших чиновників, щоб це питання вирішили”, — сказала Мирослава Мелешко.

За словами прессекретарки Нацполіції в області Лідії Бойко, дорогу в Оболонні перекрили приблизно 60 людей. Через це на виїзді із Долини утворився затор приблизно на 5 км.

Водій Дмитро Сірачев каже, що їде у Вінницю. У заторі стоїть приблизно годину.

На Франківщині люди перекривали трасу національного значення Н-10Суспільне Карпати

Затор, який утворився через перекриття дороги

“Був час, коли вони пропустили машини, але переді мною закрили знову проїзд. І все, мушу чекати ще годину. Чому ми маємо страждати, що не зробили дорогу? Хай люди йдуть під адміністрацію, хай йдуть в облдержадміністрацію у Франківську, хай йдуть до селищного голови, до старости села, хай так вирішують ці питання”, — говорить водій.

У заторі також стоять рейсові автобуси. Водій одного з них Микола Кульбанський каже, що пасажири із навколишніх сіл пішли додому пішки, інші ж чекають, поки транспорт пропустять.

“Вже годину стоїмо у заторі, люди поспішають: хто в лікарню, хто на автобус, на навчання, різні є ситуації. Люди повинні йти в білий дім, чи тут, у міську раду, чи в обласну раду. Хай там перекривають дороги. А що ті люди винні, які тут їдуть?”, — каже Микола Кульбанський.

Деякі учасники акції поїхали в облдержадміністрацію. За словами виконувача обов’язків директора ДП “Дороги Прикарпаття” Романа Сілецького, минулого року тендер на 15 млн грн для ремонту частини дороги Долина — Велика Тур’я виграла фірма “ШЛЯХБУД-ЛІМ”. В кінці жовтня “Дороги Прикарпаття” заплатили підряднику не всю суму — 9 млн грн.

“Я був відсторонений з квітня, і в ці процеси мене не залучили. Чому так сталося? Треба питати у колишнього керівництва. Чому не виділили гроші? До них треба звертатися. Зараз ми робимо аудит і будемо з’ясовувати, чому так вийшло”, — говорить Роман Сілецький.

За словами радника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Вадима Созоника, зараз з обласного бюджету можуть виділити 500 тисяч гривень для того, щоб відремонтувати аварійні ділянки цього автошляху.

На Франківщині люди перекривали трасу національного значення Н-10Суспільне Карпати

Ями на дорозі Долина — Велика Тур’я

“Ми домовилися, що 16-17 вересня ми проведемо додаткову зустріч, і облдержадміністрація зі свого боку розгляне можливість щодо виділення додаткових грошей на ремонт цієї дороги. Ми домовилися, що в кінці осені цю дорогу розглянемо щодо включення її в капітальний ремонт на 2022 рік”, — повідомив Вадим Созоник.

Протестувальники припинили перекривати автошлях в Оболонні о 13:00. За словами учасника акції Володимира Кіса, якщо 17 вересня облдержадміністрація вирішить не виділяти частину грошей на ремонт дороги, люди вийдуть на протест знову.

Що відомо

  • Вимагають ремонту. На Франківщині селяни перекрили автошлях Стрий-Мамалига
  • На Прикарпатті вдруге перекривають дорогу національного значення
  • Увірвався терпець. Понад пів сотні прикарпатців заблокували дорогу національного значення
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.