Фермер з Луганщини вирощує саджанці лохини на Івано-Франківщині (відео+фото)

Економіка, Новини, Суспільство

Сергій Соколов вирощує саджанці лохини у селі Рошнів, що на Івано-Франківщині. Чоловік родом з Луганської області.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ. 

На Прикарпаття переїхав у 2014 році, розповідає фермер кореспондентці Суспільного.

“Щира, добра Франківщина прийняла нас. Ми почали тут розвивати свою справу”, – каже Сергій Соколов.

Сергій Соколов – кандидат сільськогосподарських наук

Займатися ягідними культурами Сергій почав ще на батьківщині. Чоловік – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садово-паркового господарства та екології Луганського національного університету ім. Тарас Шевченка.

“Маючи освіту фермермерську, плодівничу, хотілося займатися тим, що до душі. З 2004 року в нас була розроблена ціла програма розвитку ягідних культур на сході України у Луганській області. І тоді я почав займатися новою культурою – лохиною”, – розповідає Сергій Соколов.

Відтоді фермер й почав займатися вирощуванням лохини.

Займатися ягідними культурами Сергій Соколов почав ще на ЛуганщиніСуспільне Карпати

Займатися ягідними культурами Сергій Соколов почав ще на Луганщині

“Головним нашим контингентом на той час на Луганщині були люди, яких ми називали: “Такі як я – ботаніки-шизофреники”. Ті, які займаються культурою, а їм кажуть: “Вона не буде рости, нічого не буде”. А вони рухаються, щось роблять. Така ситуація була в мене на Луганщині, де температура влітку сягала до 50°C, в тіні — 35-38°C. Але ми знаходили спеціальне місце. У найбільш спекотний період ми вмикали розпилювачі, щоб знизити температуру. І ми досягли того, що там можна було виростити нормальний урожай”, – каже фермер.

Сергій Cоколов вирощує майже 15 сортів саджанців лохиниСуспільне Карпати

Сергій Cоколов вирощує майже 15 сортів саджанців лохини

Сергій Cоколов вирощує майже 15 сортів саджанців лохини. Фермер розповів, які сорти полюбляє найбільше: “Серед ранніх – це сорт Дюк. Нам він дуже подобається. Ми поки не бачимо йому заміни. Нам дуже подобається за своїми “працьовитими характеристиками” середньо-пізній сорт Чандлер. Із середніх сортів – Блюкроп – він надійний, щоб не було, особливо для тих, хто хоче взяти для дому”.

У 2008 році чоловік з командою вивів власний сорт лохини – Фіолент.

“Сорт Фіолент був створений безпосередньо для технічних потреб. Він — чудовий на смак, невибагливий. Фіолент був створений, щоб його можна було поїсти свіжим, і щоб він йшов на переробку”, – розповідає Сергій Соколов.

Сергій Соколов каже, найважливіше – якість посадкового матеріалуСуспільне Карпати

Сергій Соколов каже, найважливіше – якість посадкового матеріалу

Фермер каже, найважливіше – якість посадкового матеріалу.

“Своєю якістю ми закладаємо майбутнє росту і розвитку плантації. Ягідна сфера — це і прибуток, і мистецтво, і робота, і наука. Одне без одного існувати не може”, – каже фермер.

Окрім лохини Сергій Соколов вирощує саджанці малини, ожини та жимолостіСуспільне Карпати

Окрім лохини Сергій Соколов вирощує саджанці малини, ожини та жимолості

Сергій Соколов розповідає, в ягідній сфері дуже важлива просвітницька діяльність.

“Що більше людей будуть освічені, професійні в нашій галузі, то нам буде краще займатися ягідним бізнесом, який тішитиме нас — українців, і вже в перспективі можна займатися експортом”, – каже Сергій Соколов.

Окрім лохини фермер вирощує саджанці малини, ожини та жимолості.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.