Будівельне беззаконня в Івано-Франківську прикрили маскувальною сіткою: перевірку не впустили (фото)

Новини, Суспільство

Представники поліції та прокуратури для здійснення перевірки чомусь не з’явилися.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ПІК.

Будівельне беззаконня у Франківську на вул. Павлика,6 триває. З розмахом. Невідомі майстри працюють тепер не тільки на рівні зведеного без дозвільної документації третього поверху з мансардою. У захисну будівельну сітку вдягнули уже весь будинок. Тобто роботи набули всеосяжного характеру.

І це після того, як Верховний Суд визнав позицію міської влади щодо реагування на це самочинне будвництво протиправною бездіяльністю та зобов’язав вжити дієвих заходів.

Прогноз щодо комісії справдився

236516662 554553355787279 4057254962531475694 n scaled

Вчора комісія управління Державного архітекторно-будівельного контролю (ДАБК) Івано-Франківської міської ради прибула на об’єкт, щоб згідно з рішенням Верховного Суду провести позапланову перевірку реконструкції  будинку.

Але, як прогнозував позивач Ярема Рудик, представники ДАБК не те що не потрапили у сам будинок. Замок на воротях не дав їм доступу навіть на подвір’я. Гукати будівельників пройлося через щілину в маскувальному матеріалі, але це нічого не дало.

237756546 1758315844377448 7027440084049113375 n scaled

Поліціянт та прокурор не з’явилися

Комісія довго чекала представників поліції та прокуратури, що за офіційними листами ДАБК мали долучитися до перевірки. Однак вони просто не з’явилися. Як і не прибули п’ятеро власників приміщень надбудови. Нагадаємо, що документи на право власності вони отримали ще тоді, коли самих приміщень не існувало.

Роман Бобрис – заступник начальника ДАБК, голова комісії з розгляду звернень фізичних і юридичних осіб , не втрачаючи надії потрапити на об’єкт, звернувся за сприянням до керівника місцевого ОСББ Василя Орчика. Зателефонув йому.

239806789 881587682487986 3165629582674531484 n scaled

Однак Василь Орчик, який також є власником одного з приміщень у незаконній надбудові, сказав, що не може з’явитися на Павлика, 6, бо захворів.

Щоб зафіксувати неявку представників правоохоронних органів, власників-співласників квадратних метрів у надбудові та довести, що неможливо зробити перевірку об’єкту, позивачі викликали патрульну поліцію.

235824736 161847312692165 1162614040137233860 n scaled

Екіпаж прибув доволі швидко, але розвів руками. Мовляв, це не в його повноваженнях складати в таких випадках протоколи.

Патрульний  сказав, що викличе для цього слідчо-оперативну групу. Оперативники дійно приїхали. Але суті справи не знали. Треба було пояснити бодай у загальних рисах. До речі, у поліції ще минулого року відкрили щодо Павлика,6 кримінальну справу і… “тіша навкруги”.

236413311 384941763214615 7814860066130681765 n scaled

Вчора мешканка суміжного будинку 4-а Марта Заяць написала заяву на ім’я начальника Івано-Франківського міського відділу поліції –  про незаконну реконструкцію будинку та недопуск державного архітекторно-будівельного контролю до перевірки.

Що далі буде?

Про це ми запитали у Романа Бобриса.

“Термін проведення позапланової перевірки – 10 днів. Сьогодні, вважайте, ми її розпочали. На жаль, слідчо-оперативна група не забезпечила нам доступ на об’єкт. Але ми цю перевірку продовжимо в інший день”, – сказав Роман Васильович.

Та чи є перспектива, що наступного разу комісія врешті-решт потрапить на об’єкт? З одного боку, “посадові особи органів державного архітектурно-будівельного контролю під час проведення перевірки мають право безперешкодного доступу до місць будівництва об’єктів та до об’єктів, що підлягають обов’язковому обстеженню”. Так каже Постанова Кабінету міністрів України № 553 Про затвердження “Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю”.

Та з’ясувалося, що у випадках самочинного будівництва безперешкодний доступ для ДАБК практично не працює. Логіка така: немає дозвільної документації на будівництво (реконструкцію) – тож нема підстав контролювати хід робіт . Нонсенс!

У правоохоронних органах кажуть, що невідомо хто є замовником та виконавцями цього будівництва. Але ж відомі прізвища та адреси власників нерухомості у надбудові. Заявники повідомляли, чия  будівельна організація здійснює роботи. Виникає питання, чи варто платити податки на утримання таких захисників закону, які не можуть чи не хочуть офіційно встановити ці елементарні речі?

Незаконну надбудову можуть знести

” Всі думають, що ДАБК – це такий всесильний орган, який як тільки побачив незаконний об’єкт, може туди легко зайти, силою зупинити порушника, скласти на нього матеріали та притягнути до суду. Це не так. ДАБК насамперед має провести перевірку, видати припис на усунення порушень. Якщо впродовж двох місяців вимоги припису не усунуть, ми вправі звернутися до суду з позовом про знесення самочинно збудованого об’єкту”,– сказав кореспондентці ПІК Роман Бобрис.

Оскільки поліція офіційно не встановлює людину, якій вручили б припис, то як кажуть, нема людини – нема проблем для зухвалих завойовників горища, на місці якого незаконно виросли приміщення над другим поверхом будинку на вул.Павлика, 6.

Для того, щоб повернути ситуацію у правове русло, мешканці суміжного будинку на Павлика, 4-а апелюють до різних інстанцій вже більше як рік. Здавалось, безрезультатно.

Верховний Суд додав оптимізму

Те, що Верховний Суд впродовж двох місяців розглянув позов та виніс справедливе рішення, додає оптимізму: винні у самочинному будівництві та незаконній реєстрації права власності на приміщення, яких на той час не існувало, відповідатимуть перед українським судом.

– Так, цей факт є дійсно тривожним сигналом для організаторів, виконавців незаконної надбудови та бездіяльної влади. Але зараз ми вимушені подавати до суду на бездіяльність Національної поліції. Вона не розслідує цю справу і навіть не може (чи не хоче) забезпечити доступ комісії на об’єкт законної перевірки, – сказав позивач Ярема Рудик.

Не випадково ж не квапиться звертатись у поліцію ще одна мешканка будинку 4 а Галина Ілемська. Хоча є серйозні причини. Коли на голови її дітей сиплеться будівельна пилюка і вони змушені робити зауваження робочим, ті просто насміхаються над дітьми, а то й погрожують наказати за “довгий язик”.

Постфактум

У ДАБК визнають: з самого початку будівництво було незаконним, тож  зведена надбудова – незаконна, право власності без дозвільних документів на будівництво нерухомості – незаконне.

І при цьому франківські законники не припиняють беззаконня. Чому? Хто той всемогутній бос, якому здається, що в обласному центрі Прикарпаття йому все можна? Люди вважають, що мер міста Руслан Марцінків не може цього не знати.

Так чи інакше, але з минулого року, коли через будівництво з порушеннями отруїлася газом мешканка у будинку 4-а, ніхто, ніякі органи, не змогли вгамувати забудівника та йо натхнеників. Візуально рух беззаконня відтворений на цих фото.

235876527 247618020418653 3337095335662370335 n 1 scaled

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.