У Франківську охорона не пропускає власників гаражів на територію кооперативу: подробиці конфлікту (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Члени гаражного кооперативу “Соколи”, що на вулиці Вовчинецькій, 225 в Івано-Франківську, вимагають демонтувати шлагбауми, які представники власника землі встановили при в’їзді на територію кооперативу. Також власники гаражів хочуть, щоб цю земельну ділянку повернули у комунальну власність.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на Суспільне Карпати.

20 серпня поблизу гаражів члени кооперативу організували збори, на яких зустрілися із власницею землі.

20 серпня поблизу гаражів члени кооперативу організували збори, на яких зустрілися із власницею землі

Микола Вацовський має гарж на території кооперативу “Соколи”. Каже, минулого разу, коли хотів туди заїхати, його не пропустили охоронці, пропонуючи підписати договір про тимчасове користування гаражною автостоянкою.

“Вони зупиняють, підходять і кажуть: “Підписуй договір”. Я кажу: “Дайте мені договір, я прочитаю, бо якщо щось підписуєш, треба прочитати”. А вони кажуть: “Ні, заходьте до нас і там підписуйте. Не дають договір на руки, щоб почитати, ознайомитися, і не пропускають на територію гаража”, — розповідає Микола Вацовський.

Директор компанії “Міллер” Сергій Гриновецький каже, фірма працює на території гаражного кооперативу за дорученням керівника компанії “ІОЛІТ-ІФ”, яка є власником цієї земельної ділянки. Працівники фірми охороняють цю територію та проводять інші роботи.

“Розпоряджаємося тут, виконуємо роботи, благоустрій, станцію встановили, електрику проводимо”, — каже Сергій Гриновецький.

Гаражний кооператив “Соколи” з 2006 року займає на вулиці Вовчинецькій, 225 земельну ділянку площею приблизно 6 га. У 2008 році Вовчинецька сільська рада продала цю земельну ділянку, на якій розташовані півтори тисячі приватних гаражів, компанії “Родон”. Зараз землею володіє компанія “ІОЛІТ-ІФ”.

Гаражний кооператив "Соколи" з 2006 року займає на вулиці Вовчинецька, 225 земельну ділянку площею приблизно 6 гектарів

За словами члена гаражного кооперативу Олександр Гавриленко, з 2014 року тривають судові процеси щодо права власності землі.

“Прокуратура області дослідила і знайшла докази того, що вона була продана незаконно. Тобто там була занижена вартість цієї землі. Розглядають питання скасувати ці договори купівлі-продажу, і воно за собою все потягне”, — каже Олександр Гавриленко

Член гаражного кооперативу «Соколи» Олександр Чепура каже, що на території кооперативу має 2 гаражі. За його словами, на початку серпня при в’їзді сюди встановили 2 шлагбауми. Чоловік розповідає, хвилюється, що гаражі власники цієї земельної ділянки можуть знести.

“Їх просто знесуть, бо ці люди спочатку дуже себе поводили нагло, вони людям тут погрожували. Це вже не перша сутичка. Цей шлагбаум знову з’явився, і вони знову кажуть, що нас не пропустять, якщо ми не підпишемо договір”, — розповідає Олександр Чепура.

Директорка компанії “ІОЛІТ-ІФ” Марія Чорна каже, зносити гаражі не планують. Водночас, за її словами, шлагбауми не демонтуватимуть і членів кооперативу “Соколи”, які не уклали договір на користування гаражами, на територію і далі не пропускатимуть.

“Умова власника, щоб укладали договори про тимчасове користування земельною, і для тих користувачів, які уклали договір, є право користування земельною ділянкою. Ми є власники і використання землі є платним. Ми не погоджуємося на такі умови, щоб безкоштовно використовувати нашу земельну ділянку для розміщення гаражів”, — каже Марія Чорна.

Члени гаражного кооперативу “Соколи” запрошували представників міської ради на збори, проте вони не приїхали.

Члени гаражного кооперативу "Соколи" запрошували представників міської ради на збори, проте вони не приїхали

Раніше заступник міського голови Микола Вітенко у коментарі Суспільному повідомляв, що у судах Івано-Франківська міська рада тепер представляє Вовчинецьку сільраду, бо є її правонаступницею. Міська рада виступає за невизнання рішення Вовчинецької сільської ради про продаж земельної ділянки за адресою вул. Вовчинецька, 225.

20 серпня кореспондентка Суспільного не змогла додзвонитися до Миколи Вітенка. Суспільне намагатиметься отримати його коментар пізніше.

Що відомо

10 вересня 2020 року в Івано-Франківську під обласним управлінням поліції представники гаражного кооперативу “Соколи” вимагали у поліції порушити кримінальні провадження щодо незаконних дій людей, які, за їхніми словами, захопили цю територію.

22 вересня 2020 року Касаційний господарський суд Верховного Суду України призупинив справу стосовно продажу та оренди шести гектарів землі, на яких розташований гаражний кооператив “Соколи”, що на вулиці Вовчинецька, 225 в Івано-Франківську. Під судом протестували власники гаражів.

24 листопада 2020 року Верховний суд ухвалив рішення на користь гаражного кооперативу Івано-Франківська у справі щодо продажу землі.

23 травня 2021 року адвоката, який представляє інтереси гаражного кооперативу “Соколи” Романа Жируна облили зеленкою.

7 червня 2021 року в Івано-Франківську поблизу одного із житлових будинків на вулиці Івасюка двох адвокатів – Романа Жируна та Ярослава Симовоника побили невідомі чоловіки. Напад на себе адвокати пов’язують із захистом прав членів гаражного кооперативу “Соколи”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.