Головний санлікар розказав, чи є в Україні новий штам коронавірусу “Йота” і чи варто його остерігатися

Здоров'я, Новини

За словами Кузіна, повідомлень про “новий” штам коронавірусу “Йота” наразі не надходило.

Про це розповів головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на 24 канал.

Станом на 12 серпня 2021 року в Україні не зареєстровано циркуляцію нового штаму коронавірусу під назвою “Йота”.

За його словами наразі українським науковцям невідомо, скільки точно є штаму “Дельта” в Україні, але повідомлень про “новий” варіант вірусу “Йота” наразі не надходило.

Як наголосив Кузін, цей штам вірусу не такий вже й “новий”, адже на сьогодні мінімум 27-28 країн світу вже зареєстрували його на своїй території, починаючи від листопада 2020 року.

В Україну він не потрапив, на відміну від більш небезпечного “дельта-штаму”.

“Україна відправляє і продовжує відправляти зразки, які відібрані з території країни, до референс-лабораторії у ЄС. Згідно з ними, “Йоту” ще не зафіксували на території України”, – зазначив Ігор Кузін.

Санлікар додав, що тест-системи, які використовуються в Україні та які надала ВООЗ зараз здатні визначати 6 основних типових мутацій коронавірусної хвороби: Альфа, Ета, Бета, Гама, Дельта, Каппа.

“На штам “Йота” поки що не існує окремої тест-системи. Його можна виявити тільки шляхом секвенування”, – підкреслив Кузін.

Мутація коронавірусу: що відомо про штами “Йота” та “Дельта”

За дами американських досліджень, штам коронавірусу “Йота” здебільшого не викликає серйозного перебігу хвороби. Тож у ВООЗ вважають, що цей варіант менш небезпечний, ніж штам коронавірусу “Дельта”.

В Україні на сьогодні зафіксовано щонайменше 150 випадків інфікування “Дельтою”. Тоді як, наприклад, у Британії інфіковані “дельта-штамом” становлять майже 90% від усіх активних випадків COVID-19.

Попри те, що “Йоту” фіксували в Нью-Йорку ще в листопаді 2020 року, нещодавно деякі ЗМІ назвала його “більш небезпечним та смертельним”. Втім, наукою це не доведено.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.