Отруєння у спортивному таборі на Яремчанщині: в яких умовах жили люди (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Станом на 23 липня восьмеро дітей і дорослий, яких вчора з отруєнням прийняли у Яремчанську міську лікарню, почуваються краще. Невдовзі їх можуть виписати, розповів Суспільному Карпати заступник директора з медичної частини закладу Василь Йосипчук.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

“Температури на ранок немає ні в кого. Прийняли їх із блювотою, розладами травлення і підвищеною температурою. Також у сечі виявили ацетон”, — повідомив лікар.

Отруєння дітей на Яремчанщині. Брудний душ, постіль і посуд у готелі

Заступник директора з медичної частини закладу Василь Йосипчук

Про умови перебування дітей і тренерів у готелі “Таємниця Карпат” і те, як персонал відпочинкового комплексу реагував на зауваження відвідувачів, поділилася одна з пацієнток Яремчанської лікарні, вожата спортивного табору з Чернігова Рузанна Білошицька.

З її слів, щороку з міст України тхеквондисти з’їжджаються на спортивні збори і готуються до майбутніх змагань.

“Коли ми приїхали, то побачили, що тут усюди жахлива антисанітарія, санвузли неприбрані, у душі були клубки волосся, неприбрані, невимиті кімнати”, — говорить Рузанна Білошицька.

Що відомо: Готель “Таємниця Карпат” на Яремчанщині не мав дозволу, щоб приймати дітей на відпочинок

Вона також додає, що дітей і тренерів заселили у готель не одразу: “Ми приїхали вранці, нас обіцяли заселити о 13-й, а заселили лише о 15-й. Погодували нас не в обід, а приблизно теж о 15-й. У нас були семирічні діти, а в деяких тренерів — і шестирічні. Всі були голодні”.

Отруєння дітей на Яремчанщині. Брудний душ, постіль і посуд у готелі

Вожата спортивного табору Рузанна Білошицька

Зі слів Рузанни Білошицької, у готелі спершу не хотіли видавати постіль: “Нам мали видати білизну, аби діти поспали, бо ми приїхали з Чернігова, їхали майже добу, всі були втомлені. У комплексі сказали, що можуть дати білизну лише увечері, на що ми відповіли: “Наші діти не будуть спати на брудних матрацах, дайте нам хоч щось”.

Після сварки працівники готелю принесли білизну, однак вона була брудна. Вожата табору розповіла і про стан їдальні у відпочинковому компклексі: “Коли перший раз нас годували, все було брудне. Офіціант, який виносив страви, тримав тарілку просто пальцями без рукавичок. Вони прийшли до нас прибирати в рукавичках і в тих самих рукавичках пішли готувати. Тобто в них не було поділу на прибиральницю і кухаря. У них дуже маленький штат, і десь п’ятеро людей усе робили”.

Рузанна Білошицька розповіла, що ліки дітям купувала за власні гроші. Згодом відпочивальників ушпиталили в Яремчанську лікарню.

Отруєння дітей на Яремчанщині. Брудний душ, постіль і посуд у готелі

Яремчанська лікарня

“Діти 2008 і 2011 року народження, а також одна 7-річна дівчинка. Прийняли дітей у стані середньої важкості. Зараз вони в задовільному стані, і виписати їх можуть або сьогодні, або за два дні, максимум — за три, хоча є різні випадки”, — зазначив Василь Йосипчук.

У Яремчанській центральній міській лікарні зараз перебуває 10-річна Катерина Карета. Пригадує, що погано їй стало вночі: у неї піднялася температура, а згодом почала блювати. Каже, на території були лікарі, які кололи їй якісь уколи. Коли стало зовсім погано, дівчинку відвезли до лікарні.

“Я почуваюся вже краще. Вчора в мене була крапельниця. Як я потрапила до лікарні? Нас із території табору не пускали. Я з моїм тренером пішли під прикриттям ніби до аптеки, а самі поїхали в лікарню, в якій можна здати тест на ротовірус”.

Сьогодні двох дівчаток забрали додому до Чернігова. Загалом з цього міста приїхало дві групи —80 людей. За словами тренера однієї з груп Богдана Чигогидзе, 56 вже відправили додому. Ще 24 залишаються у готелі або в лікарнях.

За словами начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в області Віталія Фіглевського, за межами закладу діти не їли. Аби визначити, чим вони отруїлися, інспектори взяли проби води та їжі. Результати аналізів будуть за п’ять днів. З його слів, заклад тимчасово закриють на 10 днів, щоб усунути порушення.

За словами тимчасової виконувачки обов’язків речниці Нацполіції області Тетяни Іванюк, правоохоронці відкрили кримінальне провадження та здійснюють досудове розслідування за статтею про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням. Якщо провину власника закладу доведуть, його можуть позбавити волі від 5 до 8 років.

Нагадаємо, 17 липня у відпочинковий комплекс “Таємниця Карпат”на спортивні збори приїхали 243 дитини, 22 батьків та 11 тренерів з Харківської, Чернігівської, Сумської, Вінницької і Київської областей. 22 липня 8 дітей і один дорослий потрапили із симптомами отруєння до Яремчанської лікарні. Станом на 8:00 у медзакладах області перебуває 18 людей.

Станом на 23 липня фахівці Держпродспоживслужби Івано-Франківщини провели 278 перевірок закладів відпочинку в області. У 19 комплексах Косівського, Верховинського, Коломийського та Надвірнянського районів прийняли групи дітей, не маючи на це дозволу. Загалом у цих готелях відпочивали 935 людей.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.