Ніби пофарбоване: франківці занепокоєні станом озера у парку Шевченка (відео)

Відео-новини, Новини

У Франківському міському парку вода в озері набула глибокого зеленого відтінку.

Про це інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  Галицькі Гроші.

Занепокоєння з цього приводу висловив місцевий мешканець Олег Слободян.

Відповідне відео він опублікував на своїй сторінці у соцмережі.

“У парку Шевченка біля джерела, озеро вже таке зелене, ніби пофарбували (ред.). Можливо можна якось почистити від бактерій”, – йдеться у повідомленні.

До слова, таке явище називають “цвітінням води”. Масовий розвиток мікроскопічних водоростей, характерною ознакою якого є «позеленіння» водного об’єкта.

Навесні, коли вода прогрівається, уся маса водоростей спливає на поверхню, ближче до сонячних променів. Поки водорості живуть, вони видаляють шкідливі домішки, збагачують воду киснем, вітамінами і біологічно активними речовинами. Але при відмиранні вони розкладаються з утворенням токсичних речовин. Слід зазначити, що за токсичністю отруйні речовини синьо-зелених водоростей близькі до токсинів блідої поганки.

Поширенню цвітіння сприяє здатність мікроорганізмів утворювати спори, які зимують на дні водойми і є стійкими до висихання. Крім того, синьо-зелені водорості – теплолюбні. Найінтенсивніше вони розвиваються за температури вище 20°С. Ще однією причиною їх посиленого розвитку є незначний водообмін у водоймах, утворення застійних і зі слабкою проточністю зон. При значній концентрації водоростей біля поверхні, у воді з’являється неприємний запах, знижується вміст розчиненого кисню, активізуються анаеробні процеси, що призводять до заморів риби.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.