Хто керує Прикарпаттям: політико – економічні угрупування області (фото)

Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

Президент України Володимир Зеленський розгорнув боротьбу з олігархічними кланами, які по суті є політико – економічними угрупуваннями, вихідцями із бандитських 90-х.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Британський аналітичний центр Chatham House оприлюднив дослідження про українських олігархів під назвою «Українська система кланового капіталізму». Його автор Джон Лоф вважає, що «для демонтажу розгалуженої системи кланового капіталізму в Україні знадобиться комбінація глибоких структурних реформ, превентивних та репресивних заходів для стримування корупції, а також громадянський активізм, щоб притягати до відповідальності політиків, високопосадовців та власників бізнесів».

Зараз на рівні держави декларується боротьба з олігархами і вже вжито санкції до проросійського олігарха та політика Віктора Медведчука, олігарха з міста Харківа Павла Фукса, який заробив статки на будівництві у Російській Федерації та Дмитра Фірташа газового олігарха, який набув мілярди доларів на схемі постачання газу з РФ через прокладку «РосУкрЕнерго».

Але чи тільки всім відомі олігархи країни Ренат Ахметов, Ігор Коломойський, Петро Порошенко, Дмитро Фірташ, Віктор Пінчук та інші впливають на політичні та економічні процеси в Україні?  Хто окрім одіозних олігархічних постатей керує  політичними та економічними відносинами в Івано-Франківській області? З якими силами прийдеться мати справу та приводити їх діяльність у законне, цивілізоване русло новопризначеній голові Івано-Франківської ОДА Світлані Онищук, яка стала четвертою очільницею області за трохи більше ніж дворічного президенства Володимира Зеленського.

Однак перед цим коротко проаналізуємо попередників пані Світлани на посаді голови Івано-Франківської ОДА та чому вони так швидко змінювалися.

Денис Шмигаль – голова Івано-Франківської ОДА у період з 1 серпня 2019 по лютий 2020 року, змінив на посту Олега Гончарука голову ОДА у період правління президента Петра Порошенка.

Денис Шмигаль народився у місті Львові, отримав вищу освіту у НУ «Львівська політехніка», стажувався за кордоном, написав кандидатську роботу, працював у комерційних структурах в період з 2009 по 2011 рік працював у Львівській ОДА. До призначення на посаду голови Івано-Франківської ОДА, працював директором ДТЕК Бурштинська ТЕС, в. о. заступника генерального директора з соціальних питань ПАТ «ДТЕК Західенерго», які належать найбагатшому олігарху країни  Ренату Ахметову.

Представляючи нового очільника області президент Володимир Зеленський сказав:

«Дуже потужний менеджер, я чесно дуже заздрю Івано-Франківщині».

Заздрити не було чому адже Денис Шмигаль випадково очолив Івано- Франківську область так, як цього «спеца» планували призначити головою Львівської ОДА, однак транзитом, ненадовго він потрапив на Прикарпаття.

Насправді цей «потужний менеджер» нічим особливим не відзначився і будь – яких досягнень у залучені інвестицій, створені робочих місць, стабілізації політико – економічної ситуації не зробив.

Відмітився протиправним блокуванням створенню Громадської ради при Івано-Франківській ОДА та скандалом із політико – економічним угрупуванням «АСП» коли перейшов працювати на посаду голови Уряду. Зокрема один із помічникиків олігарха Ігоря Коломойського, колишній член фракції ПП «Слуга народу» у ВРУ Олександр Дубінський звинуватив Дениса Шмигаля у кришуванні та поборах.

Віталій Федорів – голова Івано -Франквської ОДА з 10 лютого по 24 квітня 2020 року, до призначення на посаду працював заступником голови ОДА, заступником директора департаменту охорони здоров’я, інших посадах пов’язаних із державним управлінням.

За інформацією з джерел видання Голос ІФ у Івано-Франківській ОДА призначений на посаду за сприянням голови уряду України Дениса Шмигаля та протекцією угрупування «АСП».

Вказаний керівник посаду займав суто формально і впливу на політико -економічну ситуацію в області не мав так, як ніяких самостійних рішень не приймав. Взагалі цей очільник області був нікому не цікавий тому й на прийом до нього записувалося людей мало.

Причиною зняття з посади був провал у боротьбі із пандемією COVID-19 та незадовільним результатом отриманим ПП «Слуга народу» на місцевих виборах -2020 року.

В даний час Віталій Федорів працює одним із десяти заступників Івано-Франківського міського голови.

Андрій Бойчук голова Івано-Франківської ОДА з 26 грудня 2020 по 8 липня 2021 року, до призначення на посаду працював помічником народного депутата України Андрія Парубія, на різних посадах в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

На посаду прийшов з претензійним завданням навести лад із місцевими політико – економічними угрупуваннями та спрямування їх діяльності у патріотичному напрямку.

Провів виборчу компанію довиборів народного депутата України на 87 -Надвірнянському окрузі де переможцем зі скандалом був визнаний Василь Вірастюк.

За інформаціє Голос ІФ з джерел у Офісі президента позбувся посади тому, що не виконав узятих на себе забов’язань.

Безумовно, що кланів та груп, які істотно впливають на політико – економічне, а відтак і на суспільне життя Прикарпатського регіону є близько 20, але ми привідкриємо завісу невідомості тільки на чотири найбільші з них.

Політико – економічне угрупування «АСП»

Основні сфери економічних інтересів спрямовані на лісову, спиртову галузі, будівництво у ЖКГ, видобуток природних копалин, транспорт та перевезення, ринки кооперації поза обласним центром тощо.

Політична сфера, депутати Верховної Ради України Едуард Прощук, Олександр Матусевич від політичної партії «Слуга Народу», Представники клану представлені також у Івано-Франківській обласні, районних радах та ОТГ входять до фракцій політичних партій «Платформа Громад» (очильник Олег Гончарук) та «Слуга народу». Представники угрупування очолюють ОТГ в Івано-Франківській області. Політико – економічне угрупування за часів президенства Петра Порошенка фактично контролювало область, їхні представники керували ОДА, департаментами та управліннями, впливали та делегували своїх представників до органів прокуратури, міліції/поліції і навіть СБУ. В даний час вплив на органи державного управління та силові структури істотно знизився.

Політико – економічне угрупування Олександра Шевченка

Основні сфери економічних інтересів спрямовані на туристичну галузь це курорт «Буковель», будівництво доріг та інфраструктури ТОВ «ПБС», лісова галузь, тут інтереси пересікаються із угрупуванням «АСП» з яким виникали конфлікти за сфери впливу.

Політична сфера, співпрацюють із народним депутатом від ПП «Слуга Народу» Ігорем Фрісом, поєднують давні товариські та бізнесові інтереси у туристичному бізнесі.

Депутатські фракції ПП «За майбутнє» в Івано-Франківській обласній раді (депутати Олександр Шевченко, Микола Палійчук (заступник голови ради) та фракції у місцевих радах.

Програш на довиборах до Верховної Ради України по 87 -Надвірнянському виборчому округу» Олександра Шевченка не заважають підконтрольній фірмі «ПБС» отримувати підряди на будівництво доріг та в рамках проекту «Велике будівництво». На заваді цьому не стали  більше 10 порушених кримінальних проваджень відносно тендерних процедур цієї фірми.

Політико – економічне угрупування «ВО «Свобода»

Основні сфери економічних інтересів це будівельний бізнес переважно у місті Івано-Франківську в сфері ЖКГ, друкарня «Місто НВ», виготовлення бруківки та інших бетонних виробів тощо. Підряди на роботи щодо будівництва та реконструкції Івано-Франківської ТГ.

Політична сфера безпосередньо пов’язана з економікою. У Верховній Раді України угрупування представлене народним депутатом України Оксаною Савчук. В Івано-Франківській обласній раді (голова Олександр Сич) та Івано-Франківській міськраді представлені найбільшими фракціями та на основі, яких утворили більшість. Міські голови Івано-Франківська Руслан Марцінків та міський голова Калуша Андрій Найда представляють цю політичну силу. Нещодавно міський голова Калуша під тиском іншого політико-економічного угрупування намагався подати у відставку однак депутати його заяву не прийняли.

Політико -економічне угрупування «Братів Белзів»

Сфера інтересів нафтогазовий бізнес, будівельний та туристичний бізнес.

Це саме не публічне угрупування на території області, яке журналісти – розслідувачі пов’язують з бізнес – імперією Віктора Медведчука, захопленням Центрального ринку Івано-Франківська в 2019 році та аферами будівельної фірми «М -груп девелопмент», яка може перерости у нову «Еліта-Центр»,  втім брати цю причетність відкидають.

Кожне угрупування має, як власні так і прикормлені ЗМІ, які фінансуються непрозоро, як правило за рахунок значного тіньового кешу.

P.S Отже завдання у нової голови Івано – Франківської ОДА Світлани Онищук не з простих, знайти баланс між застосуванням репресивних заходів та м’якої сили щоб урівноважити та направити у законне, цивілізоване русло діяльність цього колективного «олігарха» Прикарпаття, який не менше ніж олігархи – грабіжники на рівні України роз’їдають економіку краю негативно впливають на досить слабку та зруйновану попереднім режимом систему управління, правоохоронну системи і навіть громадянське суспільство. Для здійснення цих завдань та збереження «мирного» співіснування кланів та громадян потрібні нові, але у той же самий час досвідчені управлінці, правоохоронці, які допоможуть відбудувати вертикаль влади та забезпечити сталий соціально-економічний розвиток Прикарпаття. Всі ці дії потрібно проводити дуже швидко застосовуючи превентивні хірургічні заходи, від цього залежить успіх, або нас чекатиме нова зміна очільника області, а з нею і влади в Україні. Не забуваймо, що президентський термін Володимира Зеленського добігає свого зеніту… 

Ростислав Гудзінський

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.