Рік без переправи. Як живуть люди у присілку Бречник у Верховині (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Майже пів сотні людей присілка Бречник у Верховині, більшість з яких старші за віком або з інвалідністю, вже рік не мають переправи.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Міст між центром Верховини та присілком зруйнувала повінь у червні 2020 року.

Він перебуває на балансі Верховинської селищної ради. За словами голови райдержадміністрації Василя Бровчука, громада зробила проєктно-кошторисну документацію і в грудні минулого року отримала гроші на відновлення переправи. Через погоду їх повернули в держбюджет.

Рік без переправи. Як живуть люди у присілку Бречник у Верховині

Від присілка Бречник до центру Верховини приблизно півтора кілометра в один бік. В суху погоду через невеличкий потічок можна перейти пішки, переїхати конями або автомобілем. Під час дощів можна обійти лісом – це близько 4-5 кілометри. Коли потік наповнюється водою, люди залишаються відрізаними від магазинів, школи та дитсадка.

Житель присілка Руслан Кірях каже, що через зруйновану переправу складно довезти габаритний вантаж або закупити харчі.

Рік без переправи. Як живуть люди у присілку Бречник у Верховині

“Сусіди тією стороною їхали, ми цією. І якщо з цього боку не було дороги – їздили іншою. У нас є інваліди у присілку. То практично нереально “швидкій” сюди швидко доїхати, якщо немає дороги. Взимку ми взагалі не говоримо”, — каже Руслан Кірях.

Інша жителька Марія Креснюк доглядає за братом та чоловіком, які мають інвалідність та не можуть ходити. Каже, в присілку є ще одна дорога до центру Верховини. Але восени та навесні її сильно підмило, тож проїзд там є лише в суху погоду. Жінка розповідає, що швидка часто не доїжджає до хати. Тож доводиться просити лікарів йти пішки:

“Ну як не зможе швидка доїхати, то що? Хай помирають? Що робити?”.

Рік без переправи. Як живуть люди у присілку Бречник у Верховині

Заступник селищного голови Верховини Ярослав Кікінчук каже, що з місцевого бюджету відновити переправу не можуть. Жителям Бречника пропонували встановити водовідвідну трубу вартістю 49 тисяч гривень. Люди відмовилися і вимагають відновлення повноцінної переправи. За його словами, у місцевому бюджеті немає грошей на утримання усіх присілкових доріг. Наприклад, лише у Голівському старостинському округу протяжність таких шляхів — майже 180 кілометрів. Загальна протяжність доріг у Верховинській громаді – до 3 тисяч кілометрів.

Ярослав Кікінчук пояснює, що цьогоріч планують лише відновити міст:

“Берегоукріплення, як правило, ми подаємо на відновлення об’єктів з природоохоронних заходів обласної ради. Формується екологічний фонд. Треба спочатку визначити, який буде міст насамперед. А потім вже дивитися довжину в одну сторону, в іншу – скільки потрібно берегоукріплень”.

Рік без переправи. Як живуть люди у присілку Бречник у Верховині

Наразі громада очікує відповіді від Кабміну щодо фінансування. Голова Верховинської РДА Василь Бровчук каже, що об’єкт — у списку першочергових на відновлення. Коли отримають гроші, зроблять міст ідентичний тому, який був. Реконструювати або укріпити міст та береги не можуть за нормами відновлення.

“Вартість цього моста згідно з проєктно-кошторисною документацією – 237 тисяч гривень. Це був дерев’яний міст. Основа – габіонні укріплення, платформа і дерев’яний настил. Гроші на це ще не виділялися не тільки для Верховинського району, а й для інших. Ми мали розмову з управлінням цивільного захисту облдержадміністрації, які узагальнювали ці переліки. На жаль, досі рішення Кабміну щодо виділення цих коштів немає”, — каже Бровчук.

Начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної держадміністрації Володимир Джигіта повідомив Суспільному, що в ОДА цю ситуацію не коментуватимуть.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.