Від 20 до 50 тисяч доларів: скільки коштує критика міської влади у Франківську

Кримінал, Новини, Суспільство

Нещодавно місцеві ЗМІ повідомляли, що у франківську сегменті соцмереж активно працюють так звані «ботоферми» – мережі несправжніх сторінок користувачів, за допомогою яких політичні опоненти намагаються очорнити роботу міської влади загалом, та мера міста зокрема.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Виявляється, що таке задоволення не з дешевих. Системна робота у цьому напрямку коштує кілька десятків тисяч доларів.

Діяльність «обуреної інтернет-громадськості», яка інколи дивним чином проживає у віддалених від Прикарпаття містах, потребує серйозних організаційних витрат. Це комп’ютери, інфраструктура для виходу в інтернет, так звані «сім-банки», мобільні телефони, заробітні плати тощо.

Для закупівлі техніки та виплати «зарплат» треба близько 10 тисяч доларів. Таким чином, організатор отримає «ботоферму» на 100-200 акаунтів, які, фактично, цілодобово можуть здійснювати свою діяльність. Звичайно, у разі необхідності ферму можна розширити. Як правило, до цього вдаються під час гарячих суспільно-політичних подій.

Надзвичайно популярною технологія впливу на суспільну думку стала напередодні президентських виборів 2019 року.  Наприклад, журналіст Громадського  встигнув попрацювати на одній із столичних «ботферм».

Щодня треба було писати по 200-300 коментарів для різних політичних сил. Когось підтримувати, а когось критикувати, або ж, як це називали в офісі ботоферми, «мочити». За таку роботу Василеві запропонували 9 тисяч гривень. Стільки ж отримує, приміром, касир у МакДональдз. Оскільки ботоферма працювала «в чорну», Василя одразу попередили, що зарплату видаватимуть готівкою на руки.

Крім стандартного коментування подій, ботів також залучають до випадків, коли треба терміново «розігнати» інформацію або, навпаки, відволікти увагу від скандалу або неприємної ситуації. Для цього можна «купувати» додаткових ботів в інших ферм, але їхня вартість буде вищою.

Проте рівень витрат  – ніщо у порівнянні із заробітками. За кілька місяців «роботи» по одному «об’єкту» організатори можуть попросити від 20 до 50 тисяч доларів. А якщо замовників є два або три, то математика проста.

Правоохоронці намагаються боротись проти подібного впливу на свідомість людей, регулярно рапортуючи про блокування подібних «ботмереж». Приміром, у жовтні 2020 року Івано-Франківська СБУ накрила «ботферму» на 5 тисяч акаунтів.

«Анонімні телефонні номери, в свою чергу, дозволяли замовникам створювати необмежену кількість фейкових профілів у соцмережах, які використовували для незаконного впливу на громадську думку, поширення недостовірної та деструктивної інформації», – інформувала тоді пресслужба силовиків.

Дуже часто «ботоферми», ціллю яких є українське суспільство працюють «за поребриком». Кілька місяців тому СБУ заблокувала роботу «ботоферми» на 370 акаунів, що курувались з Російської Федерації.

Можна лише догадуватись, котрим політичним опонентам добряче «насолив» мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, якщо ті готові витрачати такі серйозні кошти задля атак в інтернеті.

         

         

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.