Прикарпатські медики завдяки новітній методиці врятували 24-річну дівчину від інсульту

Здоров'я, Новини, Суспільство

В нейрохірургічному відділенні КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради застосували новітню техніку лікування одного із найважчих видів інсульту – ішемічного.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на лікарку-нейрохірурга Lilya Martyn.

“Молода дівчина 24 роки, спортивної будови та без будь-яких симптомів напередодні, як зазвичай вранці почала працювати із комп’ютером. Близько 8:30 її було знайдено біля нього без свідомості та втратою рухів у правих кінцівках. Хвора була доставлена у КНП ЦМКЛ “Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня” у важкому стані із паралічем кінцівок та порушенням свідомості. Проведено КТ головного мозку на якому не було змін, що вказувало на гострий ішемічний інсульт, який ще не видимий у такий ранній період”, – розповідає лікарка.

Неврологи, знаючи про катастрофічні наслідки такого інсульту та важливість кожної хвилини для порятунку мозку негайно проконсультувалися із нейрохірургом обласної клінічної лікарні Мартином Андрієм для можливого проведення найсучаснішої та ефективної операції – прямого через судинного видалення тромбу, так званої тромбекстракції. Дані операції є найновішим досягненням у лікуванні гострого ішемічного інсульту у світі, але ефективні тільки в перші 4-6 годин коли ще не втрачено головний мозок.

“Пацієнтка негайно була доставлена прямо в рентген-операційну обласної лікарні. Час від початку інсульту був не більше 3 годин, що давало велику надію на порятунок головного мозку. Була закрита тромбом найважливіша артерія, що харчує мозок, а саме – середня мозкова артерія зліва. Тотальне закриття якої призводить до повної втрати мови та паралічу правих кінцівок практично на все життя. А у більше між 50% хворих закінчується смертю. Нейрохірургом Андрієм Мартином використано методику так званої подвійної тромбекстракції, яка є найнадійнішою із операцій та прийнятою як золотий стандарт у розвинутих країнах світу”, – каже лікарка.

Пацієнтка із незначними елементами порушення мови та легкої слабості в правих кінцівках на 5-й день виписалася із стаціонару, а вже за тиждень прийшла самостійно на огляд та розмовляла.

“На даний час рухи в кінцівках повністю відновлені, самостійно ходить, є незначне затруднення у мові, яке безумовно мине за кілька тижнів. Відео пацієнтки при виписуванні із стаціонару, яке за дозволом батьків долучаємо. Вони сказали нехай всі бачать, що може наша медицина Прикарпаття та не гають ні хвилинки при інсульті, який може спіткати, як бачите, всіх”,  – йдеться в дописі.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.