До Долини на фестиваль з’їхалися ретро-автівки (фото)

Новини, Суспільство

Фестиваль “Ретро смак” відбувся у Долині 22 травня.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Місцеві та гості міста мали можливість подивитися на ретро-автомобілі, взяти участь у ретро-квесті та інших заходах.

Розпочали фестиваль із параду ретро-автомобілів. 38 раритетних автівок проїхалися колоною містом та запаркувалися у середмісті на проспекті Незалежності.

У дійстві взяли участь різноманітні авто – від спортивних до військових.

Володимир Гарбарук розповідає, Газ-67Б, на якому він приїхав, брав участь у Другій світовій та Корейській війні: “14 років я її реставрував. Чому я так довго робив? Я збирав повністю всі оригінальні запчастини. Випущений він саме в жовтні 1943 року, один з перших. 90-й номер кузова, тому він так ретельно підійшов до цього проєкту. Це один з перших позашляховиків вітчизняного автопрому. Випускався дуже незначний проміжок часу. Тому зараз фактично запчастин до неї немає, і таких машин дуже мало в Україні. Це одна з кращих”.

Володимир Гарбарук приїхав на фестиваль з дружиною та сином. Вони – пасажири позашляховика.

“Чоловіка я підтримую, але в основному всім займається він. Він все своїми руками робить. Цю машину він не один рік робив, молодець”, — каже дружина власника авто Наталія Шимко.

Як тільки ретро-автівки запаркувалися, долиняни та гості міста одразу роздивлялися їх та фотографувалися поруч.

Місцевий житель Іван Макогін ділиться враженнями: “Найбільше мені сподобалася оця машина-“ластівка”, порш. Я чекав на такі машини. Якщо чесно, машин випуску до Другої світової війни не очікував побачити”.

Охочих пофотографуватися не бракує і біля синьої Toyota 1977 року випуску. Власник автівки, Ігор Штиленко розповідає, що пишається нею. Те, що купив таке авто, вважає щасливим випадком: “Це рідкісна, для американського ринку робили. З 1976 по 1979. Тобто їх небагацько було. Такий стиль американських Muscle Car, але менші, економні, під паливну кризу. Якраз була паливна криза в Штатах. В нас в Україні — це єдина відреставрована”.

Ще одна з локацій фестивалю – показ мод. Також у ретро-стилі. А ще для долинян організатори підготували ретро-квести та розваги для дітей. На кожній з локацій – ретро-автівка.

Співорганізатор фестивалю Володимир Най каже: “Учасники проходять всі ці локації, виконують завдання і в кінці, хто перший прийде, той отримує класний і чудовий приз. Ми вже не вперше проводимо таке. Минулого року ми проводили до дня міста, дуже долинянам сподобалося”.

Ганна Юсип планує на фестивалі подивитися ретро-фільм: “Оскільки сьогодні і завтра вихідні, думаю, буду відвідувати ще. Хочу подивитися фільм. Якийсь ретро-фільм мають показувати. Я прихильниця фільмів, я їх дуже люблю”.

Міський голова Долини Іван Дирів розповідає, що ініціатива провести фестиваль “Ретро смак” належить громаді: “Після карантинних обмежень жорстких люди хочуть відчути той смак життя, згадати його. І з цією метою ми проводимо фестиваль. Щоби людям повернути ці позитивні емоції, спілкування”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.