Калушанин-мандрівник побував у 60-ти країнах. Але Карпати — то любов на все життя (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Туризм

Калушанин Олександр Тутов обожнює подорожувати. Хлопець активно мандрує близько 11 років, з яких 7 — у горах. Уперше за кордон поїхав ще в шкільні роки автобусним туром в Угорщину. Відтоді зрозумів, як це прекрасно пізнавати і вивчати світ.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на «Вікна».

На його рахунку — понад 60 країн і 70 тисяч кілометрів автостопом. Враження та емоції від мандрівок Сашко записує в особистий щоденник, який, можливо, в майбутньому стане книгою.

Якими були найекстремальніші подорожі? Як подорож до Норвегії виявилася найдешевшою? Яка країна найгостинніша? Чому гори можуть бути непередбачуваними? Про це в інтерв’ю «Вікнам» розповів Олександр Тутов.

Олександр народився і виріс у Калуші. Навчався в Калуській ЗОШ №2. Згодом вступив до Львівського політехнічного університету за спеціальністю інженер-механік. По закінченні вишу за фахом довго не працював, тому звільнився і подався в мандри.

Автостопом Сашко мандрує здебільшого з друзями, зокрема, із дівчатами. Каже, що коли є пара, так безпечніше подорожувати. Адже двом дівчатам у мандрівці не позаздриш. Тому має бути надзвичайна згрупованість і обов’язково газовий балончик. Хоча від неприємних випадків ніхто не застрахований, навіть коли в компанії є чоловік. Сашко згадав випадок, коли мандрівникам птрапився неадекватний водій. Це була одна з найекстремальніших подорожей:

— Це трапилося в Туреччині. Я подорожував з двома дівчатами. Раптом зупинився водій. Спочатку все було добре. Однак в один момент чоловік повертає у якісь ліси, дебрі. Ми просимо, щоб він зупинився. Він не реагує на наші просьби, починає пити, курити. Фактично, ми на ходу вибігли із автівки.

Екстремальним виявився і перший автостоп до Грузії. Тоді калушанин натрапив на циганів, які за лічені секунди його обікрали. Не допомогло і те, що хлопець розклав готівку по різних кишенях. Крадії немов знали, де знаходяться гроші.

— Це було 8 років тому. Мене обікрали в Ростові. Зі спини підійшли цигани. Одні взяли за руки, інші — підбігли, пройшлися по кишенях. Все було дуже оперативно, — пригадує мандрівник.

Опісля з порожніми кишенями хлопець попрямував до Грузії, де місяць пробув без грошей. Однак люди безкоштовно поселили, годували і допомагали всім чим могли. Це одна з найбільш гостинних  країн, де дуже доброзичливі жителі, вважає Олександр Тутов.

Найулюбленіші подорожі відбулися країнами Скандинавії: Фінляндія, Норвегія, Ісландія. Хоч і життя в цих країнах не з недешевих, однак добре адаптоване для бекпекерів:

— Там хороший автостоп. Однак ціни недешеві. Наприклад, піца коштує 25 євро, найдешевше пиво — 10 євро. У супермаркетах ціни дещо нижчі.

Як не дивно, але подорож до Норвегії була однією з найдешевших, зізнається Сашко. Більше того: він заробив на цій поїздці 20 євро. Адже подорожуючим небайдужі люди часто давали кошти. І хоч мандрівник відмовлявся, однак це було марно.

Біля діючого вулкану у Гватемалі

Найдорожчою була поїздка до Південної Америки. Правда, і найдовшою, бо тривала пів року. Сашко витратив 3000 євро, включаючи квитки. Недавно він повернувся до рідного міста після подорожі Гватемалою та Мексикою.

—  Для когось це, можливо, було б дешево, а для мене — дорого, — акцентує калушанин.

Ще однією слабкістю хлопця є гори і природа. Встиг побувати у Татрах, Альпах, Андах, Кавказьких горах. Проте найулюбленішими вважає рідні Карпати:

— Всюди цікаво і неймовірно гарно. Але Карпати — то любов на все життя. Коли йдеш на наші полонинки, поруч овечки мекають, пастух щось кричить. Це просто казково.

У будь-яку поїздку в гори важливо зібрати найнеобхідніші речі, наголошує Олександр Тутов.  Серед них обов’язково повинні бути наплічники, намет, спальник, каримат, їжа, пальник і газовий балон. Мандрівник вважає, що до поїздки в гори треба ретельно готуватися, адже часто вони можуть бути непередбачуваними:

— Ніколи не можна недооцінювати гори. Вони не пробачають халатності, люблять повагу. Дуже легко заблукати в горах, коли падає дощ, туман. Начебто ти був сто раз sd у тій місцевості, але завжди треба бути уважним, знати маршрут і знати вихід із ситуації.

Практично увесь свій час Сашко проводить у мандрах. На подорожі заробляє за кордоном на сезонних роботах, сам організовує подорожі як світом, так і Україною. Мандрівник завжди поспішає пізнати новий куточок світу і довго не зупиняється на одному місці. Однак зізнається, що карантин — це саме той час, коли довелося побути вдома. Врятувало те, що хлопець живе біля лісу, тому рідна стихія була поруч. Згодом розкладав в лісі намет, розпалював вогнище, а згодом вибирався велосипедом в гори. А коли ситуація стабілізувалася, знову подався подорожувати.

Олександр Тутов у Мексиці

Рідні та близькі звикли до мандрівного способу життя Сашка. Хоча спершу декілька років мамі було морально важко. Проте, коли в тебе сильне внутрішнє бажання віддаватися мандрівці, то неможливо погодитися на вмовляння.

— Мої рідні вже звикли. Кажуть: ти за 2-3 дні хоча б подзвони і напиши (сміється. — Авт.).

Наступна поїздка Сашка буде до Палестини. А взагалі його мрія відвідати Антарктиду, Гренландію і Нову Зеландію.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.