Які медогляди необхідні перед школою — Нацслужба здоров’я

Здоров'я, Новини, Суспільство

Національна служба здоров’я України опублікувала рекомендації щодо проходження медоглядів школярами та дітьми, які вступають до першого класу. Розмістили їх на офіційній сторінці у Facebook, передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ДзеркалоМедіа.

Батьки майбутніх першокласників разом з іншими документами мають подавати, зокрема, медичну довідку № 086-1/о, у якій міститься висновок про стан здоров’я дитини, діагноз, група на фізкультурі.

Такі довідки видає сімейний лікар або педіатр, з яким у дитини укладена декларація. Також цей лікар направляє учня до вузьких спеціалістів, чиї висновки також потрібні для огляду.

Перед вступом у перший клас потрібно відвідати таких лікарів та пройти такі аналізи:

    • дитячий хірург;
    • дитячий ортопед-травматолог;
    • дитячий офтальмолог;
    • стоматолог;
    • інші спеціалісти за показаннями;
    • аналіз крові на гемоглобін;
    • інші аналізи за показаннями.

Діти, які вже навчаються в школі, мають проходити медичний огляд один раз на рік, але не обов’язково робити це перед самим навчальним роком. Можна перенести похід до лікаря на будь-який інший час, щоб не створювати черг перед першим вересня.

Із 7 до 17 років вузьких спеціалістів та аналізи потрібно проходити лише за потреби. Потрібні консультації та аналізи для кожного віку підкаже педіатр чи сімейний лікар, який направляє на огляд.

Медичні огляди учнів є безоплатними. Для консультації вузьких спеціалістів педіатр чи сімейний лікар створить електронне направлення. З ним потрібно звернутися до будь-якого медичного закладу, який має договір з НСЗУ на надання амбулаторної допомоги.

НСЗУ нагадує, що направлення не потрібне для гінеколога дитячого та підліткового віку, підліткового психіатра, нарколога, дитячого стоматолога та лікаря, в якого під наглядом перебуває дитина з хронічними захворюваннями.

Схему періодичності обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів можна знайти в наказі МОЗ.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.