У Яремче створили мандрівку до будинку з зображенням відомої Чукутихи (фото)

Новини, Туризм
У Яремче Івано-Франківської області зводять дерев’яний будинок із зображенням відомої гуцулки Чукутихи, до нього планують водити туристів.

Як передає  Укрінформ, про це повідомив місцевий екскурсовод Андрій Перкатюк на своїй сторінці у Фейсбуці, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

«Ось така краса з’явилася у нас на Гуцульщині. Відома фотографія знаменитої “Чукутихи” – мешканки села Верхній Сенів, яка в свій час виграла гран-прі на одній з міжнародних виставок», – зазначив Перкатюк.

Як розповів Андрій Перкатюк кореспонденту Укрінформу, цей будинок зводять в курортному Яремче, біля водоспаду, і мандрівка до нього вже є в екскурсійних маршрутах для туристів.

Марія Кречунєк (Чукутиха), відома також як Гуцулка з люлькою, Стара гуцулка, Чукутиха з люлькою, Чукутиха в перемітці, Чукутиха з палицею, народилася 26 квітня 1836 року в Ясенові Горішньому Верховинського району. Була співачкою народних пісень, заробляла на життя виступами на весіллях. За переповіданнями, могла три доби співати пісні та жодного разу не повторитися. У 1920-х до Верховини приїхав військовий фотограф Микола Сеньковський. Він сфотографував Марію Чукутиху 1926-го. Фотосесію автор назвав «Стара гуцулка». Знімки ввійшли до збірки «Гуцульські типи». А вже 1931 року знімок, на якому Чукутиха зображена з люлькою, був представлений на Міжнародній європейській фотовиставці в Парижі. Портрет здобув гран-прі – найвищу нагороду.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.