Тариф на електроенергію для українців має бути вдвічі вищим: у Кабміні розкрили деталі нового рішення

Економіка, Новини, Суспільство

В Україні з 1 липня 2021-го введуть у дію нову постанову про тарифи на електроенергію для населення. Зараз за ціни в 1,68 грн за кВт*год реальна собівартість становить від 2,6 до 4 грн за кВт*год (залежно від регіону).

Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра енергетики Юрій Бойко. Таку саму інформацію OBOZREVATEL повідомили і співрозмовники в Кабміні, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ .

Яким повинен бути тариф?

Тариф на електроенергію складається з: вартості самого струму, тарифу на передачу мережами “Укренерго”, тарифу на розподіл низьковольтними мережами, тарифу на поставку і податки. Ціна в 1,68 грн не покриває реальні витрати. Тільки за транспортування доводиться віддавати 1,51 грн.

За даними Бойка, зараз ціна повинна становити:

  • 2,6-2,96 грн за кВт*год у Києві і Дніпропетровській області;
  • 3,7-4 грн за кВт*год в Івано-Франківській і Луганській областях.

Тобто в кожному регіоні є своя собівартість. Але витрати ділять (і будуть ділити) на всіх, щоб не створювати різні умови для українців, незалежно від їх місця проживання. Як розповідають співрозмовники OBOZREVATEL в уряді, зараз вартість кВт*год електроенергії повинна бути в середньому на рівні 3 грн.

До зростання цін також підштовхують такі рішення:

  • тариф на передачу для “Укренерго” збільшили до 35 коп. за кВт*год (на 21%);
  • середньозважений тариф на розподіл підвищився на 31% (до 1,06 грн);
  • середньозважений тариф на постачання становить близько 10 коп. за кВт*год.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.