Як водили гаївки в Ямницькій громаді (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Здавна в Україні зберігається обряд водіння гаївок – свято великої радості Христового Воскресіння, яке традиційно увінчує відзначення Великодніх днів.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на сайт громади.

Протягом усього Великоднього тижня лунала у Ямницькій громаді своїми переливами гаївка, втішаючи кожного жителя.

Зважаючи на пандемію та з метою уникнення скупчень великої кількості людей, обряд водіння гаївок відбувався на територіях церковних подвір’їв у відповідно встановлений час, за участі невеликих шкільних груп. Традиційні „Чижику…”,„Царівна”, „А вже весна скресла…”, „Подоляночка”, „Вербовая дощечка”, „Ми кривого танцю йдемо”, „Ой, зацвіли фіялоньки”, „По широкім Дунаю”, „Огірочки”, „Ой, як гарно в гайочку гуляти”, „Голубка”, „Веснянка”, „Віночок”, „Шум”, „Жучок”, „Грушечка”, „Ой, сходіться, дівчаточка” та інші. звучали у кожному селі нашої громади.

Всім було цікаво і весело згадати цю великодню традицію, яку залишили у спадок нам наші предки. У ці святкові дні тішилися та водили гаївки усі – від наймолодшого до найстаршого учнів Ямницького ліцею, Сілецької та Тязівської гімназій, а також Павлівського ліцею, у якому також навчаються діти с. Рибне.

Стародавній український звичай водіння великодніх гаївок є важливим елементом збереження української самобутності. Відтак, шануймо свої культурні надбання, і нехай з року в рік лунає великодня гаївка у Ямницькій територіальній громаді!

ЯМНИЦЯ

ПАВЛІВКА

СІЛЕЦЬ

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.