Франківців запрошують на виставку “Сакральний гербарій” (фото)

Новини, Суспільство

Документальний проєкт-кодекс “Сакральний гербарій” експонується в Палаці Потоцьких в Івано-Франківську.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Ідея проєкту полягає в тому, щоб відвідувач міг уявити себе паломником-дослідником. Про це повідомив автор виставки, львів’янин Мар’ян Пиріг.

>Уявити себе паломником-дослідником. Іванофранківців запрошують на виставку "Сакральний гербарій"

За його словами, якщо придивитися до картин, то розумієш закономірність речей у природі та їхню цінність. У всіх композиціях митець використовує коріння, листя, квіти, землю.

Уявити себе паломником-дослідником. Іванофранківців запрошують на виставку "Сакральний гербарій"

Кожен з цих об’єктів, за словами Мар’яна Пирога, розповідає про суть якогось таїнства та змушує задуматися про майбутнє.

“Взагалі, що таке сакральність? Мені це стало цікаво. Багато якихось біблійних сюжетів мені були незрозумілі в тій людській подобі, як вони описані. Я спостерігав за рослинами. Все почалося з тюльпанового пелюстка. Відразу чомусь він скручується в природі, коли в’яне, а він був пряменький, акуратний. Я за цим спостерігав”, — розповідає автор.

Уявити себе паломником-дослідником. Іванофранківців запрошують на виставку "Сакральний гербарій"

Мар’ян Пиріг каже, трактування рослини зайшло на територію чогось сакрального:

“Це і є якраз певний дух, який сприяє росту, життю і приходить до смерті. Коли ти бачиш, як рослина в цій своїй стихії не промовляє до тебе слів, але транслює себе таким чином в постійній циклічності без страху. Це йдеться про людський страх смерті. А людина так само є творінням Божим і так само проходить ті всі процеси, як листок. І це є природно”.

Уявити себе паломником-дослідником. Іванофранківців запрошують на виставку "Сакральний гербарій"

Експонуватиметься виставка в Івано-Франківську до 10 травня.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.