Нацкомісія реабілітувала останнього розстріляного бійця УПА в СРСР

Новини, Суспільство

Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій у четвер, 29 квітня, реабілітувала Івана Гончарука – ветерана Української повстанської армії, якого розстріляла радянська влада у1989 році.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на члена нацкомісії, співробітник Центру досліджень визвольного руху Володимира Бірчака у Facebook

 “Останнього розстріляного совєтами бандерівця реабілітовано!

Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій нарешті повернула добре ім’я Івану Гончаруку.

1989 рік. Харківського 62-річного пенсіонера п’ять днів судили на Волині за звинуваченнями, за які він вже відсидів свій термін у концтаборі та був звільнений. Повстанця розстріляли за два роки до проголошення незалежності України.

Справа шилася білими нитками від самого початку і до кінця. До свідків були залученні діти вбитих сорок років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВД” сказав Барчак.

Деталі: Бірчак розповів, що у 1944-1945 роках цим свідкам було по 10-12 років, а Гончаруку – 20. Проте вони впізнали його на фото, зробленому в 50 років.

Повстанця розстріляли у липні 1989 року в Києві.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.