Не я б’ю, верба б’є: святкуємо Вербну неділю

Новини, Суспільство

25 квітня святкують велике християнське свято Вербна неділя. Його відзначають за тиждень до Світлого Христового Воскресіння.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Amazing Ukraine.

“Це день в’їду Ісуса Христа до Єрусалиму де його проголошують ізраїльським царем. Він приїжджає на посвяту йому стелять плащі, матерії, кидають гілля з дерев. Але царство тривало не довго, через п’ять днів Ісуса розпинають на хресті”, – розповів отець Лаврентій Ян Жезіцький.

Вітаючи Ісуса Христа, люди встеляли йому шлях пальмовим гіллям, то свято Входу Господнього в Єрусалим також називається Тижнем ваій, що означає пальмова гілка.

В Україні, та в інших країнах, де пальма не є типовою рослиною, свято має народну назву – Вербна неділя, що пов’язано з традицією заміни пальмових гілок на вербові. Це єдине дерево, яке розпускається ранньою весною.

У Вербну неділю віруючі відвідують церкву й беруть із собою гілочки верби, яка вважається символом весни і нового життя. Освячене священником гілля верби приносять додому і ставлять біля ікони. Згідно із традицією, букетик верби повинен простояти біля ікон весь рік, охороняючи будинок від пожеж і нещасть, а господарів – від хвороб.

Ще однією популярною традицією є “биття” вербою. Так, за традицією освяченими гілочками треба торкнутися людини, при цьому промовляючи: “Не я б’ю, верба б’є, від нині за тиждень буде Великдень!”. Таким чином українці вітають один одного зі святом і нагадують, що наближається Світле Христове Воскресіння.

Вербна неділя припадає на суворий Великий піст. Однак з нагоди свята дозволяється певне послаблення – можна їсти рибу та випити трохи вина.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.