У Франківській громаді хочуть відновити два старовинні храми (фото)

Новини, Суспільство

12 квітня розпочалося голосування за проекти Бюджету участі в Івано-Франківську. Воно триватиме всього 2 тижні та завершиться 28 квітня.

По це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Бліц-Інфо.

Цьогоріч на Бюджет участі подали 272 проєкти на загальну суму 104 310 930 гривень.

Серед них є проєкти про відновлення об’єктів культурної спадщини. Так, на Пасічній хочуть реставрувати дерев’яну церкву святого Дмитрія – унікальну пам’ятку не лише Івано-Франківська, але й усієї України. Вона є чи не єдиною дерев’яною церквою початку ХХ століття.

Останні 30 років в най не проводилися жодні реставраційні роботи з метою підтримання споруди у доброму технічному стані, хоча неозброєним оком помітні пошкоджені дерев’яні елементи, відлущена фарба на фасаді, зношене часом дахове покриття. Зволікання з цими роботами з одного боку здорожчує їх вартість і ускладнює збереження автентичності пам’ятки – “перлини Пасічної”.

Вартість проєкту – 1 350 000 гривень. Проголосувати можна тут.

Наступний об’єкт культурної спадщини – Церква Різдва Пресвятої Богородиці у селі Березівка.

Проблема, на вирішення якої спрямований проєкт – це руйнування пам’ятки культури, пошкодження покрівлі даху, затікання стін, пошкодження сакраментальних зображень, втрачення самобутності.

Небайдужі хочуть надати автентичного вигляду сакральній споруді 18 століття, зберегти від знищення і руйнації та передати наступним поколінням історичну пам’ятку.

Вартість проєкту – 1 500 000 гривень. Проголосувати можна тут.

Щоб взяти участь у голосуванні потрібно бути зареєстрованим у межах Івано-Франківської територіальної громади (мати прописку) та мати більше 18 років. Голосувати за інші проєкти можна:

– на інтернеті на сайті «Бюджет участі» (за допомогою банківської картки, ID паспорта чи реєстрації через мобільний телефон)

– або в ЦНАПі, зокрема в Пасічній (за допомогою паспорта та ідентифікаційного коду. Їх треба мати зі собою).

Якщо ви не користуєтеся інтернетом або вам це складно зробити, то просіть ваших рідних чи друзів, нехай допоможуть вам і самі проголосують.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.