У лісах на Прикарпатті з’явилися перші весняні гриби (фото)

Новини, Туризм

Йдеться про гриби зморшки, які гуцули  називають шушеребки, а перед варінням вимочують 1,5 години у холодній воді.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ПІК.

На Прикарпатті ростуть зморшки на відкритих добре освітлених лісових галявинах,  на пасовищах, що біля лісів, де є вологі, але світлі місця.

«Їх збирають навесні: від квітня до травня. Та, якщо весна холодна, то їх можна збирати аж до червня. Це невеличкі гриби з коричневою або світло-рудою шапочкою, що за формою нагадує конус. У шапочці — десятки складок, що виглядають як зморшки. Звідси й назва гриба — зморшок. А от чому гуцули називають зморшки шушеребками, сказати важко»,— розповідають у Національному природному  парку «Верховинський».

Приблизна вага одного гриба  — 100-150 грам, завбільшки лісовий дар 18-22 сантиметри.

За словами Петра Гап’юка, досвідченого грибника з Коломиї, щоби знайти шушеребки у лісі, треба не йти на ті місця, де ви їх збирали минулого року, а відходити на 200-300 метрів, Бо ці гриби — «мандрівники». Коли чоловік  вирушає по шушеребки,  завжди бере  палицю, якою відгортає суху і ще невелику зелену цьогорічну траву. Руками відкидає сухі гілки та  дивиться, чи є поморщені шапочки, які ні з чим не сплутає.  До речі, знайти весняні гриби можна навіть у садах та парках, якщо там з осені не прогрібали листя, а на землі зимували й перегнили торішні фрукти. Для зморшків трава та гнилі яблука чи груші—добриво.

Готувати  зморшки просто. За порадою пан Гап’юка це слід робити так:

“Ретельно вичистити від піску та дрібненьких гілочок. Згодом варити 10-15 хвилин у підсоленій воді, яку слід одразу злити. Згодом ще раз  залити гриби теплою водою і  варити 10 хвилин. Опісля підсмажити на олії з цибулею, заправити домашньою сметаною”.

Ще однією цікавою особливістю весняних грибів є те, що їх часто сушать, подрібнюють на порошок, який є  чудовим ароматизатором для супів, салатів, гарнірів. Закордоном весняні гриби — справжній делікатес, який  за смаковими властивостями прирівнюють до трюфелів. Коштує кілограм зморшок від 150 доларів або від 100 євро за кілограм.

В Україні за кілограм зморшок просять 100-140 гривень. Та кілограмами на ринку, зазвичай, зморшки не продають, люди купляють приблизно десяток грибочків.

Прикметно, що  зморшки можна сплутати зі смертельно отруйним грибом строчком звичайним. Вони схожі. Й  недосвідчені грибники можуть набрати у кошик отрути. Працівники Національного природного  парку «Верховинський» застерігають людей, які не дуже добре  знаються на лісових дарах, взагалі навіть не підходити до весняних грибів, щоби бува не назбирати і не спожити отруту.

Злата Леміш.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.