У Калуші суттєво подорожчає послуга з вивезення сміття

Новини, Суспільство

5 квітня на офіційному сайті Калуської міської ради оприлюднили оголошення “Еко-Прикарпаття” з інформацією про намір встановити тарифи на надання послуги з поводження з побутовими відходами (вивезення твердих побутових відходів)на території Калуської міської територіальної громади.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Вікна”. 

“Встановлення тарифів на надання послуг з поводження з побутовими відходами (вивезення твердих побутових відходів) є необхідним кроком, оскільки рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради від 17.03.2021року № 81 товариство з обмеженою відповідальністю “Еко-Прикарпаття” визначено виконавцем послуг з вивезення побутових відходів на території Калуської міської територіальної громади строком на п’ять років”, — йдеться в оголошенні.

Зараз такі послуги надає комунальне підприємство «Екосервіс», тариф якого становить 14,63 гривні на місяць  для мешканців багатоквартирних житлових будинків і 16,72 гривні — для мешканців приватного сектора.

Новий виконавець послуг пропонує встановити такі тарифи:

— для населення багатоквартирних будинків 109,82 гривні з ПДВ за 1 куб. метр, або 23 гривні на одну людину в місяць;

— тариф для мешканців приватного сектору на послугу вивезення твердих побутових відходів буде становити 23 гривні на одну людину в місяць (тариф пільговий на період укладення договорів та забезпечення контейнерами 0,12 куб. метра, економічно обґрунтований тариф становить 28,77 гривні).

— для бюджетних установ — 115,41 гривні з ПДВ за 1 куб. метр;

— для інших категорій споживачів — 110,17 гривні з ПДВ за 1 куб. метр.

Таким чином, у випадку затвердження таких тарифів вартість послуги з ввезення і захоронення твердих побутових відходів для калушан, які проживають у багатоквартирних житлових будинках зросте приблизно на 57%, а для мешканців приватного сектору — на 37% (на пільговий період).

У тарифі, який пропонується встановити для населення, 50,5% — прямі витрати, а 17% — прибуток.

«Вивезення твердих побутових відходів  здійснюється з 07:00 до 23:00 години:

— вивезення відходів від багатоквартирних будинків, ЖБК, ОСББ – щоденно, відповідно до графіку вивезення ТПВ;

— вивезення відходів від житлових будинків з присадибними ділянками (приватний сектор) – 1 раз на тиждень, відповідно до графіку вивезення ТПВ;

— вивезення відходів від організацій, установ та підприємств міста – згідно графіку, що передбачено договором.

Вивезення великогабаритних, ремонтних та рідких побутових відходів здійснюється з 07:00 до 23:00 години за окремими договорами», — повідомляє ТОВ «Еко-Прикарпаття.

Як йдеться в оголошенні, зауваження та пропозиції від споживачів прийматимуть впродовж семи календарних днів з дня опублікування оголошення на офіційному веб-сайті Калуської міської ради за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Василіянок, 62-а, офіс 6-а, електронна адреса: ecoif2016@gmail.com, тел. (0342) 55-21-81, 067-723-61-88. Також зауваження та пропозиції можна подати до  виконавчого комітету Калуської міської ради за адресою: вул. Івана Франка, 1, м. Калуш, Івано-Франківська область, тел.: (03472) 6-28-01, електронна адреса: kmrkontrol@gmail.com.

ТОВ «Еко-Прикарпаття» розпочне надавати послуги з поводження з побутовими відходами усім категоріям споживачів на території Калуської міської територіальної громади з 1 травня 2021 року.

У разі затвердження таких тарифів калушани платитимуть за вивезення твердих побутових відходів значно більше за мешканців Івано-Франківська. Наприклад, там тариф на послуги з вивезення твердих побутових відходів для населення для  ПрАТ «АТП-0928» становить 22,54 гривні за людину на місяць. І, на відміну він калуського, також включає щомісячну плату за вивезення великогабаритних (2,18 гривні в тарифі) і ремонтних (3,19 гривні) відходів.У Івано-Франківську тариф для населення затверджено з меншим, ніж пропонується в Калуші прибутком: коефіцієнт рентабельності 1,05 (це 5% прибутку).

Нагадаємо, в березні в Калуш провели конкурс на визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів. За кожен з трьох лотів змагалися двоє учасників КП «Екосервіс» і ТОВ «Еко-Прикарпаття» з Івано-Франківська. По всіх трьох лотах перемогла приватна компанія з обласного центру. Причому протокол конкурсної комісії міська рада не оприлюднила, а тому громада не має можливості з відкритих джерел отримати інформацію про пропозиції учасників конкурсу, як вони були оцінені і, врешті-решт, дізнатися часу перемогло саме ТОВ «Еко-Прикарпаття».

Раніше повідомляли, що переможець конкурсу має кращий парк техніки (якої — знову ж таки невідомо, а тому неможливо перевірити чи, наприклад, не задіяна ця техніка в інших угодах). А комунальне підприємство залишається без роботи. Колектив «Екосервісу» вже звертався до міської  влади з проханням недопустити масового звільнення працівників. У зверненні зокрема було вказано на те, що підприємство в 2020 році отримало 15 тис. гривень прибутку (доходи за минулий рік склали 14 078,1 гривень, видатки — 14 063,1 гривні). При тарифах для населення 14,63-16,72 гривні. Це означає: якби міська влада свого часу встановила для свого комунального підприємства тариф, принаймні, на рівні 20 гривень, то комунальне підприємство мало б можливість щороку купувати новий сміттєвоз і поступово оновлювати парк контейнерів. Таким чином, громада б зберегла комунальне підприємство, робочі місця і податки для міського бюджету та капіталізувала б його (а, отже, і громаду). Вивезення сміття — це бізнес, причому прибутковий. І за фактом його віддали в приватні руки, навіть не давши комунальному підприємству шансу бути конкурентоздатним.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.