Довибори у 87-му окрузі: тривають судові розгляди

Новини, Політика, Суспільство

Всі справи були відкриті за позовами кандидата Олександра Шевченка.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ОПОРУ.

Вчора, 4 квітня, в Івано-Франківському окружному адміністративному суді розглядалося кілька справ щодо рішень про перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях, які прийняла ОВК №87 під час встановлення підсумків голосування.

У більшості випадків рішення суду першої інстанції – дії ОВК визнати правомірними, позивачу повністю відмовити у задоволенні позовів. За оцінкою аналітиків та юристів ОПОРИ, суди підтримували підхід ОВК щодо необхідності формального дотримання вимог закону та визнавали правомірними дії ОВК щодо направлення на повторний підрахунок тих ДВК, в яких: сейф-пакети з протоколами були відкриті; відсутні підписи або прізвища всіх членів ДВК на сейф-пакетах; виявлено механічне пошкодження пакета з виборчою документацією; на сейф-пакетах не було печатки та прізвищ з ініціалами членів ДВК (на пакеті були лише підписи). За твердженням представників кандидата Шевченка, планується апеляційне оскарження цих судових рішень.

Водночас Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав безпідставним рішення ОВК №87 про перерахунок на двох виборчих дільницях (№260012 та №260078), зазначивши, що наявність дрібного механічного пошкодження пачки з невикористаними бюлетенями, відсутність зазначення виду виборів та номеру округу на пакетах не є свідченням «розпечатування документації».

«Суд відмовив у задоволенні вимог щодо врахування даних первинних протоколів ДВК, складених до перерахунку (будуть враховуватися дані отримані при перерахунку). Таким чином суд надав оцінку рішенню ОВК, але не створив проблем з виконанням судового рішення та внесенням змін у дані підсумків голосування», – пише на своїй фейсбук-сторінці старша радниця ОПОРИ з юридичних питань Ольга Коцюруба.

Останнє слухання 4 квітня стосувалося розгляду справи щодо призначення перерахунку на ДВК №260010 (с. Горохолина). Суд попросив сторони надати додаткові документи. Рішення ще не прийняте.

Окрім того кандидатом Олександром Шевченком оскаржено до суду дії та рішення ОВК щодо визнання недійсним голосування на 5 дільницях за результатами повторного підрахунку. Їх судовий розгляд розпочинається з 5 квітня. ОПОРА організувала прямі трансляції засідань, які можна переглянути на фейсбук-сторінці  Громадські омбудсмени із захисту виборчих прав.

Нагадаємо, що ОВК № 87 завершила підрахунок голосів виборців на проміжних виборах народного депутата в окрузі 4 квітня близько 7 ранку. В результаті на 6 дільницях виявлено розбіжність голосів, а на 5 – голосування визнано недійсним. Тепер протокол ОВК  має прийняти Центральна виборча комісія та на його підставі встановити результати виборів на окрузі.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.