Україна не буде вести переговори в підгрупі ТКГ з “експертом ДНР” – Кравчук

Новини, Політика, Суспільство
Українська делегація в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) не братиме участь у роботі політичної підгрупи, якщо в ній буде працювати засуджена за тероризм Майя Пирогова.

Як повідомляє “Гордон“, таку заяву в ефірі каналу “Україна 24” зробив глава делегації, Перший президент незалежної України Леонід Кравчук, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Так, 2 березня член української делегації Сергій Гармаш повідомив, що Пирогова в якості “експерта” ОРДО виступала на засіданні підгрупи ТКГ з політичних питань.

За його словами, “експерти” ОРДЛО були присутні і на попередніх чотирьох засіданнях підгрупи, але мовчали. Гармаш підкреслював, що їх участь у переговорах є порушенням Мінських угод, бо ОРДЛО не є членом ТКГ.

Журналіст Денис Казанський повідомляв, що 17 березня через присутність Пирогової не відбулося чергове засідання політичної підгрупи в ТКГ. Українська сторона і модератори вимагали відсторонити її від процесу, але російська сторона відмовлялася. Спікер української делегації ТКГ Олексій Арестович заявляв, що РФ погодилася усунути Пирогову від переговорного процесу.

За словами Кравчука, Росія і представники ОРДЛО заявили, що Пирогова зараз хворіє і не може бути присутньою на засіданнях.

“Я звернувся письмово у зв’язку з цим до нашого модератора – представника ОБСЄ Хайді Грау – з поясненням-проханням, що така людина не може брати участь у переговорах і мати окреме вікно для переговорів. […] Українська делегація вже продемонструвала своє ставлення: щойно ця людина з’явиться на переговорах – ми не будемо навіть пояснювати чому – на період, поки Хайді Грау не доб’ється виключення її з переговорного процесу, наша делегація залишає переговори. Україна не братиме участь у переговорах, якщо ця особа буде у відповідному вікні”, – сказав Кравчук.

Як зазначав Казанський, Пирогова в 2007 році була засуджена за шахрайство і квартирні афери, а в 2018 році – заочно засуджена за тероризм. Вона внесена в базу “Миротворця” як пособник бойовиків і антиукраїнський пропагандист.

При цьому Пирогова обіймає посаду “директора Департаменту державної інформаційної політики” Міністерства інформації “незаконного збройного формування “ДНР”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.