В Івано-Франківській ОДА розповіли, в яких напрямках вже готові співпрацювати з Донеччиною (фото+інфографіка)

Новини, Суспільство

Прикарпаття та Донеччина продовжують налагоджувати співпрацю у різних сферах життя.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

30 березня Івано-Франківська ОДА розповіла колегам зі східної України про економічний розвиток, туризм та освіту регіону.

Захід відбувався в рамках проєкту «Івано-Франківщина та Донеччина будують мости для співпраці», який підтримує USAID через ГО “Прикарпатську інформаційну корпорацію”. Він має важливе значення у налагодженні соціальних, культурних, економічних зв’язків між двома регіонами України.

На початку зустрічі Донецькій ОДА показали відеоролик про Прикарпаття, його туристичні локації та великі підприємства. Після чого чиновники Івано-Франківської ОДА презентували досягнення області в економіці, агропромисловості та туризмі.

Економіка

Начальниця управління економічного розвитку департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Мар’яна Гургула розповіла про економічний потенціал Прикарпаття. На території Івано-Франківської області розташовано 8 250 малих підприємств, 462 фермерських господарств, 345 великих та середніх підприємств.

У 2020 році Прикарпаття реалізувало промислової продукції на 61,4 млрд грн, зокрема:

– Постачання електроенергії – 30,6%

– Хімічна промисловість – 12,6%

– Виробництво гумових та пластмасових виробів – 11,1%

– Виготовлення виробів з деревини – 4,7%

– Добувна промисловість – 4,7%

– Машинобудування – 3,9%

– Харчова промисловість – 3,0%

– Інші – 2,6%

Гургула розповіла про найбільші підприємства Прикарпаття – ВП “Бурштинська ТЕС”, ТОВ “Карпатнафтохім”, ПрАТ “Івано-Франківськцемент”, ДП “Виробниче об’єднання “Карпати”” та ТОВ “Інтелект”.

Малий та середній бізнес найбільше залучений в гуртовій та роздрібній торгівлі:

Минулого року обсяг експорту до ЄС з Івано-Франківської області склав 59,3%. Найбільше товарів з Прикарпаття відправляють до Румунії (18,3%), Польщі (9,5%), Туреччини (8,7%), Словаччини (7,7%) та Італії (4,9%).

Торік імпорт обсягу з ЄС на Прикарпаття склав – 53,1%. Найактивніше імпорт надходив з:

– Польща – 11,8%

– Німеччина – 10,5%

– Румунія – 6,9%

– Італія – 4,8%

Прикарпаття хоче залучити Донецьку область до спільної роботи над культурно-мистецьким центром “Дзбан”. У рамках цього проєкту в селі Старий Косів мають побудувати музей у формі дзбана, який буде символізувати Косівську мальовану кераміку, визнану об’єктом нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Агропромисловість

Директор департамент агропромислового розвитку Іван Андріїшин розповів про сільське господарство Івано-Франківської області. Аграрним виробництвом займаються 749 сільгосппідприємств, 462 фермерських господарств (30 – створені у 2020 році). На Прикарпатті 257 тисяч особистих селянських господарств.

Минулого року область зібрала понад 826 тисячі тонн зернових, 999 тисяч тонн картоплі, 185 тисяч тонн овочів, 105  тисяч тонн сої та 62 тисячі тонн ріпаку.

Андріїшин запропонував Донецький ОДА співпрацювати зокрема у сфері виробництва ягідних культур, меду та грибів.

“У нас є господарства, які готові розповісти про свою роботу та поділитися досвідом. Зараз стало дуже популярне вирощування лохини. Фермерське господарство “Еко Бері” готове допомогти розвинути цю сферу на Донеччині”, – говорить Андріїшин.

Туризм

Начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Віталій Передерко розповів про Івано-Франківщину туристичну. В області є понад 500 закладів розміщення та близько 800 зелених садиб. На території Прикарпаття 10 курортних природних територій, п’ять національних природних парків та близько 4 000 пам’яток історико-культурної спадщини.

“Особливістю нашого регіону також є поєднання етнографічних груп. У нас проживають гуцули, бойки, поляни та покутяни. Всі знають, що гуцули є емпатами, вони дуже веселі, але це не значить, що іншим немає що показати”, – говорить Передерко.

Він додав, що важко відстежити точну кількість туристів, які відвідують Прикарпаття, але через мобільний зв’язок можна з’ясувати, з яких регіонів приїжджають туристи:

Передерко наголосив, Прикарпаття пропонує цілорічний відпочинок. Моніторинг показує, що область 10 з 12 місяців приймає туристів. За його словами, одними з найпривабливіших для туристів є гірськолижні курорти області, скелі Довбуша, Галицький нацпарк, Дністровський каньйон та Карпатський трамвай.

Найпопулярнішим в Івано-Франківській області є культурний туризм, його найчастіше використовують туристи-одноденки. Найбільше пам’яток знаходиться у національному заповіднику “Давній Галич”.

Прикарпаття разом з Донеччиною хочуть розвивати такі види туризму: культурний, екологічний, етнографічний, сільський, промисловий та паломницький.

Освіта

Директор Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович розповів, в яких напрямках можуть співпрацювати освітяни Донеччини на Прикарпаття. За його словами, школярі зі Сходу можуть завітати на Прикарпаття, аби здійснити масове сходження на вершину Говерла та взяти участь в обласних змаганнях “Пам’яті ветеранів туризму” серед учнівської молоді.

Пластунів Донецька запрошують на військово-патріотичний змаг “Повстанська ватра”, де учнівська молодь зможе відчути дух життя повстанців через перевтілення в героїв УПА. Молодь зі Сходу також хочуть залучити до обласної молодіжної патріотичної науково-пізнавальної програми “Чорний ліс”. Донеччани зможуть засвоїти основи пішохідного туризму та туристичної техніки, вивчити історію Прикарпаття та народних традицій. Програма популяризує серед української молоді здоровий спосіб життя.

Вже зараз школярі можуть долучитися до Всеукраїнського краєзнавчо-етнологічної конференції учнівської молоді “Лише те в народі буде жити, що серце серцю передасть…”.Конкурс складається з пошуково-дослідницьких робіт у п’яти секціях:

– Традиції, звичаї та обряди

– Український побут, народні ремесла, художні промисли

– Традиційне вбрання українців

– Народна архітектура та її стилі

– Говірка, наріччя та діалекти

Наступна зустріч у рамках проєкту «Івано-Франківщина та Донеччина будують мости для співпраці» відбудеться 1 квітня. Івано-Франківська та Донецька ОДА обговорять співпрацю органів місцевого самоврядування, інституцій громадянського суспільства та засобів масової інформації.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.