Справа ПВК: суд відправив під домашній арешт колишнього комбата

Кримінал, Новини, Суспільство

Печерський суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту для колишнього командира батальйону “Донбас” Анатолія Віногродського (позивний “Гал”), якого підозрюють у причетності до діяльності так званої приватної військової компанії екснардепа Семена Семенченка.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Громадське”.

Деталі: Прокурор просив взяти Виногродського під варту, наголошуючи на ризиках втечі підозрюваного, переховування, тиску на свідків, знищення або спотворення речових доказів. Але суд вирішив інакше.

За словами адвоката, його підзахисного підозрюють за статтею 260 Кримінального кодексу “Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, участь в них або керівництво ними”.

Як розповів Наход, за даними слідства, у 2018 році Семенченко створив у США компанію Donbass Battalion Corporation для здійснення охоронної діяльності в Афганістані, Сирії та Іраку. Виногродський в ній виконував посередницькі консультаційні послуги.

Сторона обвинувачення стверджує, що пізніше Семенченко і Віногродський організували українське представництво американської фірми, і вона діяла як ПВК.

Адвокати підозрюваного Віктор Сорокін та Андрій Наход заперечують звинувачення.

Також вони зазначили, що їхній підзахисний є інвалідом війни та має проблеми зі здоров’ям. Захист наголосив на тому, що Віногродський воював за Україну, а тому не міг вчиняти протиправних дій і створювати воєнізовані формування.

Сам Віногродський сказав, що не має відношення до ПВК, а в іноземній фірмі виступав лише у ролі консультанта до того, як стало зрозуміло, що контрактів не буде. Тоді ж, за словами підозрюваного, він припинив свою діяльність як консультанта.

Взяти на поруки “Гала” висловили бажання Степан Хмара та Микола Коханівський, однак суд їм відмовив.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.