Отримали медичні послуги – вимагайте фіскальний чек

Здоров'я, Новини, Суспільство

З 1 січня цього року фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, які надають платні послуги у сфері охорони здоров’я або ж здійснюють реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення, зобов’язані використовувати касовий апарат.

Обов’язково використовувати РРО необхідно також “спрощенцям”, які провадять торгівлю технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, та тим, хто реалізовує ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів чи каміння. Про це на пресконференції зазначив заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Віктор Глушпенко, інформують на сторінці ДПС в Івано-Франківській області, пише щоденна онлайн-газетаГолос ІФ.

Проте, якщо протягом минулого року обсяг доходу підприємця сягнув 1 мільйона гривень, а в 2021 році – 1 мільйона 320 тисяч гривень, то не зважаючи на вид діяльності, такі підприємці також зобов’язані використовувати касовий апарат, зауважив посадовець. Віктор Глушпенко нагадав, що наразі обов’язкове застосування РРО для усіх платників єдиного податку – II-IV групи відтерміновано до кінця року. Тобто, уже з 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій під час здійснення діяльності повинні будуть використовувати усі “спрощенці” незалежно від виду діяльності та обсягів отриманого доходу, окрім тих, хто перебуває на 1 групі.
Якщо ж підприємець, який повинен використовувати касовий апарат, ігнорує букву закону, то за це нестиме відповідальність. Відтак, за порушення вимог Закону, зокрема за проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості товарів або послуг, не проведення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО з фіскальним режимом роботи, невидачу відповідного розрахункового документа, тимчасово, до 1 січня 2022 року застосовуються фінансові санкції у розмірі: 10% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше та 50% – за кожне наступне таке порушення, зазначив податківець. Проте, уже в 2022 році штрафи за ці порушення значно виростуть та становитимуть 100 й 150 відсотків відповідно.

“У громадян повинно бути усвідомлення – отриманий ними фіскальний чек за придбані товари чи послуги є, насамперед, гарантією легальності товару та підтвердженням того, що суб’єкт господарювання працює в правовому полі, а отже сплачує податки до бюджету громади. А це – належне фінансування соціальних, культурних потреб громадськості тощо. Тому, якщо чек не видають – слід вимагати. Спільна відповідальність за дотримання норм закону уже в недалекому майбутньому зможе вивести економічний розвиток нашої держави на гідний європейський рівень”, – такими словами завершив захід Віктор Глушпенко.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.